Muslimske nettverk fordømmer skytingen på det sterkeste

Flere av Norges muslimske nettverk uttrykker sorg etter masseskytingen i Oslo.

Det var et blomsterhav foran åstedet for drapene natt til lørdag.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at to personer ble skutt og drept og minst 21 ble skadet natt til lørdag i Oslo.

Ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal gjerningsmannen, Zaniar Matapour (42), ha blitt radikalisert. Han er nå siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger.

Flere medier melder om at Matapour skal ha hatt kontakt med den kjente islamisten Arfan Bhatti. PST vurderer angrepet som en ekstrem islamistisk terrorhandling.

Muslimske nettverk fordømmer angrepet.

– Slike handlinger har ingen rot i islam. Det er uakseptabelt å ta livet av andre mennesker. Uavhengig av om de er homofile eller heterofile, sier leder Fahad Qureshi i Islam Net.

Det er uakseptabelt å ta livet av andre mennesker. Uavhengig av om de er homofile eller heterofile, sier leder Fahad Qureshi i Islam Net.

Qureshi mener hendelser som skytingen natt til lørdag, kan skape mer fiendtlighet, og at det kan nøre opp under hatet noen har til muslimer.

– Hver gang noe slikt som dette skjer, så stikker det som en nål i hjertet. Det gjør ekstra vondt nå fordi oppegående muslimer ikke står inne for dette i det hele tatt, sier han.

På Fahad Qureshi sin Facebook-side spør han om angrepet kunne vært unngått.

Gjerningsmannen har vært kjent for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) siden 2015. Sikkerhetstjenesten hadde møte med ham senest i mai. Det skjedde etter at 42-åringen hadde vært til stede på en Sian-demonstrasjon.

– Dette kunne vært avverget. PST var jo kjent med personen og hadde møte med ham. Men de så ikke voldspotensialet, sier Qureshi til Aftenposten.

«En trist dag»

Styreleder i Muslimsk Dialognettverk, Senaid Kobilica, skriver på sin Facebook-side at han er i sjokk. Han beskriver angrepet på uskyldige mennesker som «grusomt».

«Jeg fordømmer på det sterkeste dagens drap og angrep på våre uskyldige medborgere i Oslo. Et angrep mot én er et angrep mot alle. Mine tanker går til ofrene og deres pårørende.»

Senaid Kobilica, styreleder for Muslimsk Dialognettverk, skriver på sin Facebook at lørdagen var «en trist dag for alle i Norge».

Islamsk Råd fordømmer mandag

Islamsk Råd Norge skrev lørdag på sin Facebook-side at man visste lite om drapsmannens religiøsitet og ideologiske motivasjon:

«Vi anmoder derfor om å være varsom med å kalle dette for islamistisk motivert terror til politiet har kartlagt motivet bedre.»

Lederen for Islamsk Råd, Abdirahman Diriye, sa til TV 2 at han frykter økt hat mot muslimer.

Det fikk samfunnsdebattant Yousef Bartho Al-Nahi til å reagere. Han var tidligere en del av miljøet rundt den ekstreme gruppen Profetens Ummah. Han snudde og har siden bidratt i kampen mot ekstremisme i tenketanken Minotenk.

– Det er utrolig umusikalsk, utdypet Al-Nahi overfor Aftenposten søndag.

Yousef Bartho Al-Nahi.

Al-Nahi savnet at Islamsk Råd tok tydeligere avstand fra angrepet.

I en pressemelding mandag skriver Islamsk Råd Norge (IRN) at det er rystet over terrorangrepet, og at rådet på det sterkeste tar avstand fra angrepet og drap på uskyldige menneskeliv.

«IRN tar sterkt avstand fra homohat, og står sammen med resten av befolkningen i sorgen. Islam tillater ikke å ta livet av uskyldige mennesker – om de så er homofile eller heterofile. Gjerningspersonens handling har ingen rot i islam og er fullstendig i strid med islamsk lære», skriver Islamsk Råd.