Norge

Apotek advarer om at folk kjøper feil jodtabletter

Apotek 1 opplyser at de ser tendenser over hele landet til at folk kjøper jodtilskudd i stedet for Jodix, som er den høykonsentrerte versjonen. Samtidig innfører de begrensninger på den «riktige» typen.

  • NTB

Etter avtale med Statens legemiddelverk innfører Apotek 1-kjeden maksbegrensning ved kjøp av de høykonsentrerte jodtablettene Jodix.

Apotekenes kunder kan maksimum kjøpe én pakke av Jodix-forpakningen med 100 tabletter og maks tre pakker av forpakningen med ti tabletter, opplyser Apotek 1 til NTB.

Grossisten får en levering av legemiddelet mandag, som blir distribuert til kjedens 450 apotek i løpet av uken. Det er også ventet en ny levering til grossisten denne uken.

– Det er viktig at folk ikke blander Jodix, som er et reseptfritt legemiddel med høydose jod som kun skal brukes etter anbefaling fra myndighetene, og kosttilskudd med jod, som er til dagligbruk. Kosttilskuddet inneholder 225 mikrogram jod, mens Jodix inneholder 130.000 mikrogram jod, sier farmasøyt Kari Skaug Fredrikson i Apotek 1.

Årsaken til hoppet i etterspørsel etter høykonsentrert jod er krigen i Ukraina. Torsdag i forrige uke erklærte også Ukraina at Russland har tatt kontroll over det gamle atomanlegget i Tsjernobyl, som ligger rundt 130 kilometer nord for Kyiv.

Kjøper feil type tablett

– Vi opplever at kunder rundt om i hele landet kommer inn i våre apotek og ikke vet forskjellen på jod i beredskap og jodtilskudd. Det folk skal ha etter en atomulykke er høykonsentrert jod, og ikke kosttilskuddet, sier kommunikasjonssjef Kjersti Solberg Ofstad til NRK.

I høykonsentrerte Jodix, som myndighetene anbefaler å ha i beredskap i tilfelle atomulykke eller lignende, er det 130 milligram per tablett. Mens det i vanlig jodtilskudd er rundt 200 mikrogram.

Det er i hovedsak personer under 40 år, gravide og ammende som anbefales å ha jodtabletter hjemme. Årsaken til at anbefalingen gjelder disse gruppene, er at de har størst risiko for å få kreft i skjoldbruskkjertelen hvis de blir utsatt for radioaktivt jod ved atomulykker.

Tablettene skal bare tas etter råd fra myndighetene.

Har kontaktet kunder

Dersom man trenger å få i seg like mye jod som i den høykonsentrerte varianten, må man spise mellom 500 og 600 tabletter med for eksempel Nycoplus sitt jodtilskudd.

Solberg Ofstad i Apotek 1 sier at apotekkjeden har tatt direkte kontakt med kunder som har bestilt jodtilskudd i deres nettbutikk, for å forsikre seg om at de har bestilt riktig.

Selskapet Vitalkost opplyser også i en pressemelding at de har opplevd et ras av bestillinger på et jod-tilskudd de produserer, som følge av situasjonen i Ukraina.

Bestillingsras

– Vi ser en plutselig økning på nesten 800 prosent i salget av SHIFT Jod, og kan bare regne med at dette kommer som en følge av krigen i Ukraina. Vi føler derfor det som vår plikt å informere om at det er forskjell på et jod-tilskudd og jod-tabletter som primært er laget for å beskytte kroppen mot radioaktiv stråling, sier daglig leder Totto Solvang i Vitalkost.

Tilskudd av jod tas for å opprettholde normal funksjon av skjoldbruskkjertel og nervesystem, mens Jodiz er utarbeidet for å forebygge effekten av radioaktivt jod på skjoldbruskkjertelen.

– Vi er glad for at folk kjøper våre produkter, men vi vil at det skal være basert på rett grunnlag. Når vi ser at folk kjøper SHIFT Jod i den tro at det beskytter mot stråling, er det vår plikt å si ifra, sier han.

Årsaken til hoppet i etterspørsel etter høykonsentrert jod er krigen i Ukraina. Torsdag i forrige uke erklærte også Ukraina at Russland har tatt kontroll over det gamle atomanlegget i Tsjernobyl, som ligger rundt 130 kilometer nord for Kyiv.

Les mer om

  1. Atomvåpen
  2. Apotek