Norge

Prutefest i meglertest

Eiendomsmegler1 ga det beste inntrykket og var minst grådig da Forbruker.no testet eiendomsmeglere.

 • Dag Yngve Dahle

Det ble utfallet da vi ba meglere fra seks landsdekkende eiendomsmeglerkjeder befare en 3-roms-leilighet sentralt i Oslo.

Godt inntrykk

Vi fikk et godt inntrykk av megleren fra Eiendomsmegler1 under befaringen, vi synes hennes vurdering av leilighetens verdi var fornuftig og hun skulle ha en menneskelig pris for å selge leiligheten.

Megleren utmerket seg på flere områder.

— Jeg blir glad når jeg hører at vi gjør det best i denne testen. Vi har jobbet mye med å få meglerne våre opp på et høyt nivå, slik at de priser boligene riktig og gjør et så godt inntrykk at de blir foretrukket foran andre meglere, sier Marius Utsigt, daglig leder ved Eiendomsmegler1 Oslo Sentrum.

Les også

TABELL: Alle resultatene

Prutefest

Pruting? Ja visst. Vi prutet på provisjonen til meglerne ble spake i røsten og hvite i ansiktet mens de frenetisk hoderegnet på hva de ville sitte igjen med etter salget.

Uten møye prutet vi ned meglerprovisjonen fra 1,9 til 1,2 prosent inkludert moms hos Eiendomsmegler1. Dermed sparer vi over 15.000 kroner hvis leiligheten selges til 2,2 millioner kroner.

1,2 prosent av en salgssum på 2,2 millioner kroner er 26.400 kroner.

Liknende tilbud fikk vi fra flere andre meglerkjeder. Prutingen førte oss ned på kjedenes minimumsprovisjon på vel 26.000 kroner.

— Det er ingen stor hemmelighet at det er mulig å prute på eiendomsmeglertjenester. Med meglere på hvert gatehjørne er det mange om beinet. Men pris er bare én faktor. Jeg mener meglernes erfaring er vel så viktig, sier Utsigt.

Ulikheter

Etter en uke i meglernes salgssfære er vi matte av svulstig meglersnakk. De polerte lovordene står tungt i hodet. Men lykkeligvis er det stor forskjell meglere imellom.

Enkelte av meglerne småløp rundt i leiligheten så slipsene skvatt før de kom med sin verdivurdering - etter fem minutter. Andre gikk med tenksom mine rolig rundt og noterte i medbrakte mapper.

Flere antok at matematikkunnskapene våre var rustne, og ba med blankt blikk om provisjoner langt over det konkurrentene forlangte. Andre valgte en annen strategi for å få oppdraget, og tilbød en rekordlav provisjon før vi rakk å prute.

Små er best?

— Dette viser at konkurransen mellom eiendomsmeglerne fungerer godt. Mange kjemper om oppdragene om dagen. Jeg håper bare at kvaliteten står i forhold til prisen, sier Vidar Holm, underdirektør i Forbrukerrådet.

Han vil ikke umiddelbart anbefale store meglerkjeder som Eiendomsmegler1, Exact og DnB NOR Eiendom.

— Med lave provisjoner er det fristende for meglerne i de store kjedene å gjøre unna et salg så raskt som mulig. Kjedene har store markedsføringsbudsjetter å lene seg på, mens de små meglerne må gjøre en god jobb hver dag for å få gjensalg. Derfor er de små ofte best, sier Holm.

Les også

 1. Eiendomsmegler1

 2. Aktiv Eiendomsmegling

 3. DnB NOR Eiendom

 4. Notar

 5. Remax

 6. Exact

 7. TABELL: Alle resultatene

 8. Eiendomsmegler1

 9. Remax

 10. Aktiv Eiendomsmegling

 11. DnB NOR Eiendom

 12. Exact

 13. Notar

Marius Utsigt er fornøyd med resultatene.