Norge

- Et underlig valg

Det sier medieprofessor Helge Rønning om kanalene som vil inngå i det digitale bakkenettet.

  • Christine Jensen

— Det første jeg tenker når jeg hører hvilke kanaler som er med er "hvor er de nordiske kanalene og de internasjonale nyhetskanalene", sier medieprofessoren til Forbruker.no.

RiksTV presenterte i dag de 24 kanalene som vil inngå i den såkalte rikspakken i det digitale bakkenettet. Ingen svenske eller danske kanaler er med i pakken og heller ikke BBC eller CNN er representert.

— Jeg syns det er et underlig valg at man innenfor det offentlige Norges bakkenett ikke følger opp allmennkringkastingsprinsippene om satsing på nyheter, sier Helge Rønning.

— I reglene om allmennkringkasting sier man at det skal legges betydelig vekt på å informere borgerne om nyheter – både internasjonale og nasjonale, sier Rønning som mener både svenske og danske kanaler burde vært med i tillegg til Franske TV5, tyske Deutsche Welle og britiske BBC.

Kommersielle valg?

— Det kan se ut som man har gjort kommersielle overveielser og valgt kanaler som kan skaffe inntekter fremfor å følge allmennkringkastningsprinsippene sier professoren ved Universitetet i Oslo, som har forsket mye på mediepolitikk og film og TV.

Rønning mener man med fordel kunne droppet kanaler som Discovery Channel, Disney Channel, National Geographic og Animal Planet til fordel for nordiske og europeiske nyhetskanaler.

Debatt: Hva synes du om kanalutvalget?

- Som forventet

Forsker ved Institutt for medier og kommunikasjon Tanja Storsul synes kanalpakken er mye som forventet.

— De vanligste kanalene er med. Det er mange norske og litt for barn og litt for voksne, sier hun til Forbruker.no.

— At det er mye norske kanaler er nok med hensikt, men jeg tipper at noe handler om pris, sier Storsul som håper at Post- og Teletilsynet vil kontrollere at alt har gått riktig for seg i valget av kanaler.

— Jeg vil tippe Post- og Teletilsynet vil se på prosessen bak kanalvalget. Da NTV fikk konsesjonen var det viktig at selskapet skulle opptre på "armlengdes avstand" fra eierne av bakkenettet. Men her er det mye TV2-kanaler, sier Storstul, som påpeker at NTV og RiksTV har en sterk posisjon i det norske mediemarkedet og at det derfor er viktig at de forvalter den i tråd med reglene.

Ingen svenske kanaler

I likhet med Rønning syns hun det er synd at de svenske kanalene ikke har fått plass.

— De har jo vært en viktig del historisk sett og en del av vår kulturarv. Men det har nok noe med at seertallene for disse kanalene er for lave, sier hun.

RiksTV begrunner utelatelsen av de svenske kanalene med at de ikke har vært i stand til å avklare rettighetsproblemene for distribusjon med SVT.

RiksTV stiller til nettprat

Har du spørsmål til eller synspunkter på det digitale bakkenettet? I morgen klokken 12.00 stiller RiksTV med teknisk direktør Christian Birkeland og produktdirektør Linda Vabø til nettprat her hos oss. Send inn spørmål allerede nå.

Debatt: Hva synes du om utvalget?

MER: Flere digital-saker her

Medieprofessor Helge Rønning savner flere nordiske kanaler og internasjonale nyhetskanaler i kanalpakken fra RiksTV.