Norge

Turnerer alt på én gang

For Jesper (8 år), Emma (6), Maja (4) og Mikkel (2) er han bare pappa, men Espen Jansen er også Norges beste turner med et sterkt konkurranseinstinkt.

  • Forf>erik Berglund (foto)
  • <forf>mette Bugge <

Turnhallen er som hjemmebane for de fire ungene, som er vant til ringer, bukker, matter og trampoline. Tre av dem går allerede på barnepartier som pappa leder i Oslo Turn. Minstemann er høyt og lavt, og har sine egne A-momenter.— Når jeg er hjemme, er jeg superpappa. Da leker jeg med dem, går på ski, bygger snøhuler og aker, smiler Jansen, som debuterte på seniorlandslaget i 1985. Det er 21 år siden.Han har 75 NM-gull, men glemmer aldri da han var 0,025 poeng fra finalen i frittstående i VM i 1996.- Min beste prestasjon er at jeg har deltatt i tolv VM, ler Njård-turneren, som har valgt en av de tøffeste idrettene internasjonalt. - I Norge er det bare gull som teller i idrett, men å gå til topps i turn er som å vinne hopp, langrenn, bob og ishockey - samtidig, sier han.

Trener alltid.

Mødre og toppidrett er ofte et tema. Få snakker om hva det vil si å ha en mann og pappa som må trene én og to økter hver eneste dag og som ofte deltar i konkurranser i helgene. Espen Jansen har full jobb som leder for idrett og kultur i Oslo fengsel. Nettopp det er faktisk nøkkelen til hans mangeårige suksess.- Jeg har frie tøyler. Deltar på alt som fangene er med på og får mye tid til trening på den måten. Hvis jeg ikke gjør noe, maser fangene på meg, sier Jansen. Han får masse styrketrening på jobben. 37-åringen har muskler som strutter, og han røper at han tenker trening i mange situasjoner.- Når andre pappaer sier at ungene må dra kjelkene sine selv, drar jeg mine barn. Har en på hver side og drar med strake armer. Jeg måker også snø med strake armer.Dagen i huset hjemme i Oslo starter tidlig. Jansen løper ut med hunden før familien har stått opp. Kondisjon skal han jo likevel ha. På jobben blir det flere økter, enten innebandy med de innsatte, bordtennis eller vekttrening.- Vi har også yoga-kurs i fengslet, og det er veldig bra for kroppen. Jeg har aldri følt meg bedre.- Men hva med ungene? Hender det at du har dårlig samvittighet (et typisk spørsmål vi ville stilt til en kvinne...)- Jeg har selvsagt tenkt på det, men jeg styrer unna trening mellom tre og syv, som er ungenes kjernetid. Vi spiser middag sammen og jeg leker med dem etterpå. Når firerbanden er i seng, blir det tid til en treningstur på ski, hvis han ikke er instruktør for herretroppen i Oslo Turn eller hjelper den gamle storturneren Åge Storhaug med eliteutøverne i Njård.

Glad i svigermor.

For å få kabalen til å gå opp, er familien avhengig av en støttespiller.- Hvis jeg skal ut og konkurrere, ringer jeg alltid til svigermor først. Hun hjelper til når jeg er borte. Hvis det ikke var for svigermor, hadde jeg aldri kunnet turne, innrømmer Jansen. Han skynder seg å legge til: - Men jeg har også en veldig søt og snill kone som virkelig står på. Kona Anne Kristin føler ikke at familien lider fordi Espen er toppidrettsutøver. Hun kunne ikke drømme om å nekte ham å droppe idretten han er så glad i. - Så lenge han er best, klarer han ikke å gi seg, ler hun.- Jeg elsker å konkurrere, kommer det fra veteranen, som gir seg den dagen han blir slått her hjemme. Han vant greit de to første norgescupene denne sesongen, og snart går det mot EM. Til høsten er det VM. Superpappa må henge i stroppen.

Pappas bøylehest-øvelse får fire ganger ti fra (f.v.) Emma, Mikkel, Maja og Jesper.