Norge

Kristin-saken: Tiltalte lignet på fantomtegning av mistenkt

– Politiet sa at veldig mange mente at fantomtegningen av Lågendalsmannen lignet på meg. Men det stemte ikke, sa den 39 år gamle tiltalte i formiddag.

  • Håkon Letvik
    Håkon Letvik
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

De to vennene som den nå drapstiltalte mannen overnattet hos natt til torsdag 5. august 1999, forklarte til politiet at fantomtegningen av den såkalte Lågendalsmannen lignet på vennen deres.

En rekke vitner forklarte politiet at de hadde sett en mann på moped i området der Kristin ble funnet drept. Mannen ble kalt «Lågendalsmannen» og han ble etterlyst med fantomtegning.

– Grunnen til at de sa at det lignet på meg, var at jeg var den eneste de visste om som kjørte moped, forklarte tiltalte på spørsmål fra statsadvokat Per Halsbog.

  • Vil du oppdateres? Her er syv punkter som hjelper deg å forstå Kristin-saken.

Under ransaking etter at han ble arrestert fant politiet en kopi av fantombildet på rommet han brukte når han var på besøk hos sine foreldre i Sverige.

Mannen som er tiltalt for drapet på Kristin Juul Johansen forklarer seg i Borgarting lagmannsrett. Han ble frikjent for drapet i 2001, og nekter for å ha hatt noe med drapet å gjøre.

Et veldig mas fra politiet

Han hadde også lagt bildet inn på datamaskinen til en venninne i Sverige.

– Grunnen var at det var et veldig mas fra politiet, som mente jeg lignet på tegningen. Jeg ble innkalt til rettslig avhør, og jeg regnet med å bli pågrepet. Derfor hadde jeg bildet, som jeg også ville vise til familie og venner, som også var veldig opptatt av bildet, forklarte han.

Statsadvokat Halsbog ville også vite om han hadde lagt inn fantomtegningen som bakgrunnsbilde på datamaskinen til en eks-venninne.

– Nei, jeg hadde lagt det inn som en fil, ikke som bakgrunnsbilde. Det var for å kunne skrive det ut, sa han.

Statsadvokaten delte ut et bilde av tiltalte, slik han så ut denne gang i 1999, da drapsetterforskningen pågikk for fullt.

– Jeg hadde hatt skjegg en måned, det var annerledes, sa tiltalte.

– Ett av vitnene som kommer senere, pekte deg ut i en fotokonfrontasjon. Hun mente det var du som kjørte moped i området, den såkalte Lågendalsmannen. Har du noen forklaring på det? spurte statsadvokaten.

– Nei, det har jeg ikke. Men hun var ikke så sikker i herredsretten, sa tiltalte.


Opptatt av kriminalsaker? Siden 1969 har Inge D. Hanssen tilbrakt utallige timer med å høre om drap, overgrep, mishandling og ran.

Nå deler han sine sterkeste minner via podkast. Last Aftenpodden krimspesial ned her!

Les mer om

  1. Drap
  2. DNA