NVE setter ned farenivået for Mannen - evakuerte får flytte hjem igjen

NVE setter ned farenivået for fjellpartiet Veslemannen fra rødt til gult. Det betyr at de elleve personene som ble evakuert, får flytte hjem igjen.

Farenivået ved Mannen er redusert, og de evakuerte får flytte hjem igjen.

I en rapport søndag morgen skriver Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) at bevegelsene i fjellpartiet har avtatt siden lørdag ettermiddag. På bakgrunn av det settes farenivået ned til det nest øverste nivået.

Mellom fire og seks varmegrader på toppen

– Det har ligget litt i kortene at farenivået kunne bli redusert, ettersom værmeldingene viser godt vær framover, sier geolog Lars Harald Blikra til NTB.

Snøen som kom tidligere i uken, har nå smeltet, og Blikra sier det er et sted mellom fire og seks varmegrader på toppen.

Farenivået ble hevet til rødt tirsdag da fjellpartiet beveget seg med stor hastighet som følge av mye nedbør. Elleve personer ble evakuert fra hjemmene sine.

Politiet i Møre og Romsdal skriver søndag klokken 10.16 på Twitter at de evakuerte kan flytte tilbake til hjemmene sine.

– Ferdselsforbudet i området er opphevet, og gods og persontrafikk kan settes på Raumabanen, skriver politiet videre.

Sivilforsvarets bistand på stedet avsluttes.

Kan fort få slike situasjoner igjen

I øvre del av Veslemannen, som er en del av fjellpartiet Mannen, beveger fjellet seg nå med en hastighet på 1 centimeter i døgnet. Tidligere i uka ble det på det meste registrert bevegelser på 10 centimeter i døgnet.

Selv om hastigheten nå har avtatt, tror ikke Rauma-ordfører Lars Olav Hustad at fortellingen om Mannen er ferdigskrevet for i år.

– Vi hadde nok alle håpet at historien om Mannen snart var slutt, men slik gikk det ikke denne gangen. Nå er det litt spesielt i år, sammenlignet med 2014 og 2015. For da var det størst rasfare i slutten av september og begynnelsen av oktober. Så vi kan fort få slike situasjoner igjen utover høsten, sier Hustad til NRK.

Heller ikke geolog Blikra tror faren er over. Men for at fjellet skal rase i år, må det komme store nedbørsmengder før frosten setter inn, sier Blikra.