To leilighetsbygninger truffet av ras i Longyearbyen

Over 200 personer er evakuert etter snøskredet i Longyearbyen tirsdag. Flere reagerer sterkt på at NVE sa at bebyggelsen ikke var truet av rasfaren.

Det skal ligge seks leiligheter i bygget som er tatt av skredet tirsdag. 208 personer er nå evakuert etter raset.
  • Erlend Tro Klette
  • NTB
  • Håkon Letvik

Like før klokken 12 tirsdag gikk det et snøskred i Vei 228 Longyarbyen på Svalbard. Det var en periode uklart om mennesker var tatt, men i 1530-tiden var det klart at ingen var savnet eller skadet, ifølge Sysselmannen.

To bygninger ble truffet av skredet tirsdag formiddag. Disse inneholder flere leiligheter og er bolig for fastboende innbyggere.

– Tilliten til skredvarslingen ble drept med et sverdslag

På et folkemøte tirsdag kveld ga flere innbyggere uttrykk for at de ikke hadde tillit til skredvarslingen etter det som hadde skjedd.

– Jeg føler at dere sitter med et fryktelig ansvar her. Tilliten til skredvarslinga, som vi har fått fortalt i over et år var til å stole på, ble i dag drept med et sverdslag, sa Tommy Anderssen, ifølge Svalbardposten.

I forkant av snøskredet vurderte NVE skredfaren som stor, men uten at det var nødvendig å evakuerte boliger. Likevel ble altså to bygninger truffet. NVE erkjenner på sine nettsider at de ikke vurderte skredfaren for å utgjøre en fare for begynnelsen.

NVE opplyser til Aftenposten at de vil vurdere dette varselet nærmere, for å se om det ble gjort noen feil og om prosedyrene ble fulgt.

Mange evakuert

– Totalt bor det 13 personer i de to husene og ytterligere 75 boenheter er evakuert. Til sammen 208 personer er så langt innregistrert på evakueringspunktet, opplyser Geir Mortensen, senior pressemedarbeider ved Hovedredningssentralen Nord-Norge.

Tirsdag kveld får en del av de evakuerte komme seg inn i boligene for å hente livsnødvendige eiendeler, medisiner og lignende, opplyser Sysselmannen. Dette gjelder imidlertid ikke alle.

Forbereder omfattende evakuering

Sissel Hultgren som er leder for krisesekretariatet på evakueringssenteret på Rabalder sier at de kartlegger antall feltsenger og forbereder seg på at det kan bli en omfattende evakuering av byen.

– Idrettshallen er et alternativ vi vurderer å bruke hvis vi ikke har nok kapasitet i byen for øvrig, sier hun.

– Et gedigent smell

– Jeg skulle ned til byen og ta kaffe med en kompis, og stod i yttergangen da raset kom. Det var et gedigent smell og så rørte huset på seg, forteller Nils Lorentsen til NRK.

– Det lå knuste skutere, sleder opp langs veggen. Og bilen til naboen var presset inn i naboleiligheten. Og veggen til dattera mi var revnet, og da skjønte jeg kreftene. Men det har gått bra med barna og familien. De var på skolen og alle er i live. Det er det viktigste, sier Lorentsen.

Frank Johnny Olsen forteller også om dramatiske scener:

– Huset flyttet på seg, glass kom ut av hyllene og ungene fløy veggimellom, sier han til NRK.

Svalbardposten melder at mellom 100 og 150 personer raskt kom til ulykkesstedet med spader og søkeutstyr.

Bilder fra området viser ødelagte hus og biler som er skjøvet av veien og inn mot husvegger.

Skredet skal ha gått fra Sukkertoppen.

Redningsmannskaper på stedet der et snøskred har gått over vei 228 i Longyearbyen på Svalbard og rammet minst én bygning som ligger nærmest inn mot Sukkertoppen tirsdag.

NVE vurderte bebyggelsen som trygg

En periode tirsdag ettermiddag var situasjonen så kritisk at letemannskapene ble trukket ut fra rasområdet, men kort tid senere kom beskjeden om at rasstedet var klarert.

Vind i styrke over 20 meter pr. sekund fra øst, og tett snøfokk har gjort fremkommeligheten i Longyearbyen svært vanskelig i morgentimene tirsdag, beskrev Svalbardposten tidligere i dag.

  • Her traff raset: