Norge

Statens advokat: Mahads historie gir ikke mening

Staten står fast ved at Mahad Abib Mahamud må fratas sitt norske statsborgerskap. – Dette er en historie som ikke gir mening, sier statens advokat.

Advokat Ellen Idun Lersbryggen Drolsum under rettssakens første dag.
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Den 30 år gamle bioingeniøren har saksøkt staten ved Utlendingsnemnda (UNE) for å få tilbake statsborgerskapet. Etter 16 år i Norge ble han i fjor fratatt sin status som nordmann fordi UNE mener han er fra Djibouti og ikke fra Somalia, slik han oppga da han kom hit som 14-åring.

Saken ble avsluttet i Oslo tingrett fredag med innlegg fra advokat Ellen Idun Lersbryggen Drolsum på vegne av UNE.

– Dette er en historie som ikke gir mening. Det er indre brister og motsetninger. Hvorfor er det slik? Det er ikke en selvopplevd historie, men en historie som er laget for å skaffe seg opphold i Norge, sa hun.

Mahad Abib Mahamud (t.v) og advokat Arild Karl Humlen under den første dagen av saken i Oslo tingrett. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Advokaten trakk blant annet fram Mahad Abib Mahamud ID-kort og fødselsattest, som hun mener er falske. ID-kortet oppgis å være utstedt i 1990, da Mahamud bare skal ha vært fire år. Bildet viser en voksen mann.

– Saksøkersiden er enig i at bildet har kommet til i ettertid. Dette må være et falsk dokument, iallfall forfalsket, sa statens advokat.

Mahamuds advokat Arild Humlen mener staten har basert tilbakekallingen av statsborgerskapet på en rekke unøyaktigheter.

– Det er tragisk, særlig for Mahad, at de bruker denne saken til å statuere et eksempel, sa han til NTB tidligere under behandlingen av saken.

Granskingen av Mahamud startet på grunnlag av et tips i 2013, som UNE først hevdet var anonymt. Før helgen fikk Humlen rettens kjennelse til å vite hvem tipseren var. Ifølge advokaten er denne personen en politisk motstander.

  • Bioingeniøren Mahad Abib Mahamud saksøkt utlendingsmyndighetene etter at de fratok 30-åringen hans norske statsborgerskap etter 17 år i Norge.
  • Aftenposten skrev på torsdag om en familie på 12 som har fått beskjed om at de mister sitt statsborgerskap etter 27 år i Norge.

Les mer om

  1. Fratar ID-juksere statsborgerskap
  2. Utlendingsnemnda (UNE)
  3. Migrantkrisen i Europa