Norge

Tre tiltalt for trippeldrap i Pakistan

Et ektepar i Oslo og mannens bror i Fredrikstad er tiltalt for overlagt drap i Pakistan. De har sittet to år i varetekt, Alle nekter straffskyld.

  • Frode Sætran

På riksadvokatens ordre har statsadvokat Guro Hansson Bull tatt ut tiltale mot moren (53), faren (67) og onkelen (56) til en ung kvinne som bor i Oslo. Oslokvinnen ble enke etter at hennes nybakte ektemann ifølge tiltalen ble tatt av dage like etter midnatt, natt til 18. mai 2013. Straffesaken er berammet til Oslo tingrett 31. august.

Hennes unge ektemann var bare 24 år da han ble skutt og drept i Pakistan, angivelig av hennes egen onkel og hans egen bror. Bakgrunnen var at det unge paret hadde giftet seg mot hennes foreldres vilje.

— Godtok ikke svigersønn

Tiltalen beskriver hvordan påtalemyndigheten mener at dramaet skal ha foregått:

Sommeren 2012 oppdaget det norsk-pakistanske ekteparet i Oslo ut at datteren deres hadde giftet seg med en ung mann i Pakistan et halvår tidligere, nærmere bestemt på nyttårsaften. Mot deres vilje. Ekteparet forsøkte forgjeves å få datteren til å skille seg, men hun ville ikke.

- Oppfordret til drap

På vårparten i fjor skal ekteparet ha gitt sin bror og svoger i Fredrikstad i oppdrag å ta livet av datterens nye ektemann, og samtidig drepe hans bror og far. Sistnevnte var fetteren til de to norsk-pakistanske mennene. Familieforbindelsene gir enda en dramatisk konsekvens, ved at en annen bror av de drepte sønnene er gift med den eldste datteren til det tiltalte ekteparet. Den unge enken som sitter i Oslo, har altså en søster som er gift med broren til sin nå drepte ektemann.

Her, i det "norske" området Gujrat i Pakistan ble en far og to sønner tatt av dage 18. mai 2013. Tre familiemedlemmer sitter i varetekt i Norge, tiltalt for overlagt drap. Foto: Ashad Mahmood Virk

Internasjonalt etterlyst

Ikke nok med det, men en tredje bror av den drepte ektemannen er internasjonalt etterlyst for å ha deltatt i drapene. Han er ikke norsk statsborger og er derfor ikke omtalt i tiltalen.

Altså: Den unge enken i Oslo har altså en svoger her i Norge som både er gift med søsteren hennes, som er broren til den drepte ektemannen hennes, og som samtidig er broren til mannen som er etterlyst for å ha drept ham.

Og for å gjøre det enda vanskeligere: Hennes egen bror var siktet sammen med foreldrene hennes for å ha drept ektemannen hennes. Han er imidlertid ikke tatt med i tiltalen, og er i realiteten ikke lenger å anse som delaktig i drapene.

— Kidnappet svigersønn

Tilbake til dramaet i Pakistan, slik beskriver tiltalen det som skjedde:

Det norsk-pakistanske ekteparet har altså bedt ektemannens bror i Fredrikstad om å ta livet av sin nye sigersønn, broren hans og faren deres i Pakistan.

  1. mai 2013 ble den 24 år gamle svigersønnen lurt eller kidnappet i Islamabad, og tatt med tilbake til et hus i Gujrat som er eid av det norsk-pakistanske ekteparet som nå er tiltalt. Der ble han sperret inne.

Invitert til sin egen død

Faren og den ene broren til den kidnappede svigersønnen kontaktet politiet og varslet om at han var blitt borte. Tidlig neste morgen, kloken 07.30 lokal tid, ringte den Fredrikstad-baserte norsk-pakistaneren (56) til kidnappingsofferets bror og inviterte ham og faren hans til hans hus i Gujrat for å hjelpe dem i forsvinningssaken.

Men da faren og broren til den kidnappede mannen en times tid etterpå ankom eiendommen i Gujrat, som tilhører mannen fra Fredrikstad, ble de møtt med våpen. I et gjestehus på eiendommen ble far og sønn skutt og drept med flere skudd to forskjellige våpen, en pistol og et gevær.

Mishandlet og drept

Da dobbeltdrapet skjedde, var 24-åringen sannsynligvis allerede drept. Også han var skutt flere ganger, i hodet og kroppen. Han ble funnet i huset som tilhører det norsk-pakistanske ekteparet i Oslo. Ekteparets svigersønn skal ha blitt funnet bakbundet på en stol. Obduksjonen tyder på at han ble mishandlet før han ble drept, blant annet var armen hans brukket.

Pakistanske myndigheter har sendt ut internsjonal etterlysning broren til den drepte 24-åringen. Aftenposten har tidligere skrevet at han ble pågrepet i Dubai, men at myndighetene der av ukjente årsaker senere løslot ham. Han skal i dag oppholde seg i et av naboemiratene.

Var til stede

De tiltalte har sittet i varetekt i to år. Ingen av dem erkjenner straffskyld.

Advokat Øystein Storrvik er forsvarer for 56-åringen i Fredrikstad. Hans klient nekter straffskyld, men har forklart at han var til stede da faren og broren til 24-åringen ble drept.

— Han forklarte seg mens han fortsatt hadde status som vitne. Da fortalte han at han var på sin egen eiendom da de to drapene ble begått der, men at det kom overraskende på ham. Han hadde ikke noen delaktighet i drapene. Nå er han tiltalt for tre overlagte drap. Det tredje drapet har han ikke hatt kunnskap om, sier Storrvik.

Les også

  1. Politiet i Dubai løslot trippeldrapssiktet

  2. Trippeldrapssiktet pågrepet i De forente arabiske emirater

  3. Politiet tror trippeldrapssiktet kan være på frifot i Norge