Ubaydullah Hussain i retten: - Trukket meg fra Profetens Ummah

Terrortiltalte Ubaydullah Hussain forklarer retten at fire år i ledelsen for Profetens Ummah er nok. Han sier at han vil fokusere på utdanning og familie fremover.

Ubaydullah Hussain er tiltalt for å ha rekruttert to personer til IS, blant andre en 19-årig konvertitt.
  • Olga Stokke

Tidligere har Ubaydullah Hussain møtt i retten i tradisjonell muslimsk klesdrakt, som signaliserer en konservativ tolkning av islam. Denne gangen møter han i Oslo tingrett iført vanlige, vestlige klær og ønsker ikke å bli fotografert i retten. Fredag startet han på sin forklaring.

– I desember 2015 bestemte jeg at jeg ikke lenger skal være en del av Profetens Ummah. Jeg har vært med i Profetens Ummah i fire år, vært i mediesirkuset i fire år. Det har vært hektiske år, upopulære år, sa Ubaydullah Hussain i Oslo tingrett.

Profetens Ummah blir beskrevet som en ekstrem norsk, islamistisk gruppe.

En av landets mest profilerte islamister sier at han vil fokusere på utdanning og familie.

Men nå er han tiltalt i en omfattende terrorsak i Oslo tingrett. Torsdag denne uken startet rettssaken som for første gang skal avgjøre hva som ligger i rekruttering til en terrororganisasjon.

To menn sitter på tiltalebenken i Oslo tingrett, Ubaydullah Hussain (31) og en 19-årig konvertitt til islam.

PST: Rekrutterte to personer til IS

Ubaydullah Hussain er tiltalt for å ha rekruttert medlemmer, blant andre den medtiltalte 19-åringen, til IS, en terrororganisasjon som halshogger, dreper, brenner og begraver mennesker levende. Den unge konvertitten var 18 år da han den 8. juni 2015 ble pågrepet på Landvetter flyplass i Göteborg, på vei til Syria.

Ubaydullah Hussain på Karl Johans gate i 2014 sammen med Thom Aleksander Karlsen, som senere døde i Syria. Hussain er nå i Oslo tingrett, tiltalt for å ha rekruttert Karlsen til IS.

19-åring ville til Syria

I første del av rettssaken har 19-åringen forklart seg for retten. Oslo-gutten sluttet på skolen fordi han ble så oppslukt av Syria-krigen. Han ville reise til Syria for å hjelpe til med sine egne hender, og om nødvendig bruke våpen mot Assad-regimet. Det hadde han bestemt seg for lenge siden før han traff Ubaydullah Hussain første gang.

Statsadvokat Frederik G. Ranke (t.v.) med Ubaydullah Hussains forsvarer, advokat John Christian Elden.

– Vanlig, norsk person

Fredag ettermiddag startet Ubaydullah Hussain på sin forklaring. I motsetning til tidligere rettsforhandlinger møter Hussain denne gangen uten muslimske klær, hodeplagg og skjegg, men barhodet, med kort skjegg og vanlig skjorte under en grå strikkejakke.

Han forklarte at han siden januar 2014 har samarbeidet med Curry Film om en film om seg. Det er filmregissør Ulrik Imtiaz Rolfsen som lager filmen som ble beslaglagt av PST i forbindelse med pågripelsen av den da 18 år gamle tiltalte.

– Filmen vil vise det norske samfunnet at selv om jeg har hatt politiske standpunkt og vært en del av Profetens Ummah, er jeg faktisk en vanlig, norsk person som gjør mange normale ting som vanlige borgere gjør, sier Hussain som mener at bildet som fremkommer av ham i mediene ofte er tatt ut av kontekst.

– Fikser mye

Samtidig tegner 19-åringen et helt annet bilde av sin nye venn, den mye eldre islamist-lederen.

Han fortalte at Hussain ga inntrykk av å kunne fikse mye, og at han bisto med råd og praktisk hjelp i forbindelse med 19-åringens planlagte reise til Syria. Sammen skal de ha kjøpt inn billetter, bekledning, telefoner og annet utstyr til turen.