Åpen kirke i Lommedalen: – Det er mange som har kommet, så det har åpenbart vært et behov

LOMMEDALEN (Aftenposten) Ari Behn beskrives gjennomgående som raus og varm. 2. juledag holdt Lommedalen kirke åpent i forbindelse med Behns bortgang.

Lommedalen kirke holdt i dag åpent i forbindelse med Ari Behns død.

Ari Behn var bosatt i Lommedalen i Bærum. 1. juledag valgte han å avslutte livet, 47 år gammel.

Etter ønske fra folk i menigheten holder Lommedalen kirke i dag åpent i forbindelse med hans død. Utenfor kirken var det tent fakler og lys. Flere i lokalsamfunnet var innom.

– Åpent for alle

– Her er det åpent for alle, sier Elise Bjerkreim-Bentzen, fungerende sogneprest i Lommedalen kirke til Aftenposten.

Hun forteller at det ikke er noe formelt program i kirken, men at planen er å holde dørene åpne så lenge det er behov for det.

– Det er mange som har kommet, så det har åpenbart vært et behov, sier Bjerkreim-Bentzen.

Sognepresten beskriver Lommedalen som et lite og tett lokalsamfunn.

Fungerende sogneprest i Lommedalen kirke, Elise Bjerkreim-Bentzen, sier kirken nå vil vurdere fra dag til dag hvorvidt det er behov for en åpen kirke.

– Vi som bor her trenger hverandre. Når noen dør, og særlig når noen tar sitt eget liv, kommer vi i kontakt med hvor sårbart det er å være menneske.

Hun understreker at tilbudet er åpent for alle som har behov for et sted å være.

– Vi tilbyr et åpent kirkerom, mulighet for å tenne lys og snakke med noen. Når noen dør vekker det ofte også sorg fra andre ting i livet, sier sognepresten.

Også ved Kongsseteren var sorgen synlig. Der vaiet flagget ved portnerboligen på halv stang da Aftenpostens fotograf kjørte forbi torsdag ettermiddag. Det samme var tilfellet ved Skaugum, der kronprinsfamilien bor.

På Kongsseteren flagges det på halv stang etter Ari Behns bortgang.
Les også

– Man følte på en måte at han var en av oss

Kriseteam til stede

Kriseteamet i Bærum kommune var også til stede i kirken. En av medarbeiderne sier til Aftenposten at de vil være til stede så lenge kirken er åpen.

– Vi er her for å være en samtalepartner om det trengs. Det er fint at man kan gå hit og føle fellesskap.

Ledelsen i kommunen gir uttrykk for at Behn vil bli dypt savnet.

«Våre tanker går til Ari Behns familie, etterlatte og alle som var glad i ham etter hans tragiske bortgang. En raus og varm person er gått bort. Han vil bli dypt savnet», heter det i en melding fra ordfører Lisbeth Hammer Krog på Bærum kommunes nettsider.

Les også

Knut Olav Åmås: Ari Behn var et romantisk eventyr av et menneske

Også naboer i Lommedalen er i sorg. En av disse er Constanza Ingunn Engeland.

«Ari SÅ folk. Og selv om jeg ikke kjente ham, så var han virkelig en lysfontene selv. Han smilte alltid med sitt smittende smil. Han var rett og slett veldig god ute blant folk. Ari valgte å dø. Det er ikke vanskelig å forstå at det har gjort noe med vårt lokalsamfunn», skriver hun på Facebook. Aftenposten har fått tillatelse til å gjengi innholdet i teksten.

– Utrolig varm

Fotograf Klaudia Lech tilbrakte noen dager med Ari Behn i Los Angeles i april. Hun tok Behn med til Malibu for å ta portretter av forfatteren og kunstneren, som hadde utstilling i den amerikanske storbyen.

– Han hadde noe melankolsk over seg. Samtidig var han utrolig varm. Hele veien oppover til klippen der vi skulle ta bilder stoppet han og pratet med tilfeldige folk vi møtte på veien, forteller Lech.

Fotograf Klaudia Lech portretterte Ari Behn i California i april.

Fotografen opplevde Behn som intens, utadvendt og profesjonell.

– Han er jo forfengelig. Men han var utrolig sjenerøs med tiden sin, og veldig naturlig som fotoobjekt. Han gjorde sterkt inntrykk, forteller fotografen.

Gjorde inntrykk

Over 450 av Aftenpostens lesere har valgt å sende en siste hilsen til Ari Behn etter at nyheten om forfatterens død ble kjent sent 1. juledag. De deler sine tanker om hans bortgang, men også beskrivelser av tilfeldige møter med en mann som gjorde inntrykk:

«Kjørte Ari hjem med hest og kjerre en glatt vinterdag, fordi bilen hans var for dårlig skodd for den glatte bakken. Vi kjente ikke hverandre, men fra den dagen hilste han alltid og vinket når jeg traff han langs veien i nabolaget», skriver Stein Vidar Guriby.

En bokhandelansatt forteller om inntrykket det gjorde da Behn tok seg tid til å hilse på hver og én av de ansatte under en boksignering i en stappfull butikk.

Ordet «varm» går igjen i flere av beskrivelsene.

«Du var et varmt og fint menneske. Den siste tiden må ha vært veldig vanskelig. Du er et stort tap for Norge, og selvsagt aller mest for dine tre nydelige døtre. Mine tanker går til dem», skriver Sylvi Greiner.