Norge

Flirt-togene er trolig bare uker unna å settes i rute

NSB venter på klarsignal fra Statens jernbanetilsyn før de kan sette de nye togene inn i rute mellom Skien og Lillehammer.

Et av de nye togene som skal settes i trafikk mellom Skien og Lillehammer.
 • Arild Færaas
 1. februar sporet et av NSBs nye Flirt-tog av ved Holmestrand på Vestfoldbanen. Alle fem om bord ble skadet, men ingen alvorlig.

Det førte til at innfasingen av de nye Flirt-togene ble utsatt. De nye togene skulle egentlig settes i drift fra 29. februar. Men etter at det ble konkludert med at det ikke var noe galt med togene og at høy fart (135 kilometer i 70-sonen) var årsak til ulykken, kunne NSB teste togene igjen.

Les også

Lokfører ble distrahert av telefoner og beskjeder

Nå bekrefter Tom Ingulstad, sjef for NSB Persontog, til Aftenposten.no at de bare venter på godkjenning fra Statens Jernbanetilsyn før de kan sette de nye togene i drift. I første omgang skal passasjerene få kjøre med togene på strekningen mellom Lillehammer og Skien.

— All testing er nå ferdig og dokumentasjon er sendt over til Statens Jernbanetilsyn til behandling slik at de kan gi tillatelse til å ta togene i bruk, sier Ingulstad.

Håper på drift fra månedsskiftet

Endelig startdato er ikke klar, men Ingulstad mener vi snakker om uker og ikke måneder før de kan settes i drift. Han har et håp om at NSBs kunder kan få prøve de nye togene kanskje så tidlig som månedsskiftet april/mai.

— Når vi får klarsignal fra tilsynet så er det litt intern logistikk, men da snakker vi om noen dager.

Les også

Tog sporet av på Vestfoldbanen - flere personer skadet

Ingulstad sier også at de har fått de nødvendige godkjennelsene fra Jernbaneverket.

— Hvordan har testingen vært etter ulykken?

— Det har ikke vært noen tekniske komplikasjoner, men fordi vi måtte stille testingen i bero ble delen hvor vi hadde planlagt noen turer i vinterfjellet forkortet. Men vi har testet toget også der, presiserer persontogsjefen.

- Går gjennom dokumentasjonen

Erik Ø. Johnsen, direktør i Statens Jernbanetilsyn, kan ikke si noen ting til Aftenposten.no når deres avgjørelse vil komme.

— Vi går gjennom dokumentasjonen vi har fått, og så tar vi stilling til om noe er mangelfullt.

Les også:

Les også

NSB regner med å tape titalls millioner på Flirt-ulykken

Ifølge VG Nett etterforsker fortsatt politiet saken, og de to har ikke vedgått noe skyld for ulykken, skriver avisen videre.

 1. Les også

  Vestfold-ulykken: - Ingen feil på ulykkestoget eller skinnene

 2. Les også

  Nødetatene i Vestfold ble varslet om ulykken først etter ett kvarter

 3. Les også

  Mer hemmelighold om jernbaneulykker

 4. Les også

  Skilt manglet på ulykkesstrekningen

 5. Les også

  Togkontroll reagerer ikke på hastighet