Skolene forbereder seg på å snakke om dødsbrannen i Bergen

En ni år gammel jente døde på sykehus etter en boligbrann i Bergen lørdag. Skolene forbereder seg på at elever har behov for å snakke om det.

Brannen startet i morgentimene lørdag. Lørdag kveld døde en ni år gammel jente av skadene hun pådro seg i brannen.

Brannen brøt ut i 6.45-tiden lørdag i den ene delen av en tomannsbolig i bydelen Ytrebygda like ved Flesland i Bergen.

Søndag kom meldingen om at en av de fire som ble hentet bevisstløse ut, ei jente på ni år, hadde omkommet.

– De tre øvrige som ble hentet ut av brannmannskapene, får intensivbehandling, og tilstanden er alvorlig og fremdeles uavklart. Vi ber om respekt for at det ikke vil bli gitt ytterligere oppdateringer om helsetilstand, opplyste Helse Bergen i en pressemelding fra politiet søndag ettermiddag.

Det var en familie på sju, to voksne og fem barn, som bodde i rekkehuset. Barna er i alderen 7 til 18 år. Familien er opprinnelig fra Syria. Ifølge politiet var fire av barna og de to voksne til stede i huset da brannen startet. Det femte barnet var ikke i huset, men ble lørdag gjenforent med sin familie.

Familien ivaretas av helsevesenet og av Bergen kommune.

Åpent for nærmiljøet

Bergen kommune åpnet søndag kveld et lokale ved Scandic Kokstad for at folk fra nærmiljøet skulle kunne samles og snakke om brannen i Ytrebygda.

– Her kan alle som ønsker å snakke sammen eller uttrykke sorg og medfølelse, komme. Representanter fra kommunen vil også være til stede, opplyste kommunen i en pressemelding.

Kommunen har satt krisestab.

– Berørte skoler forbereder samtale med elevene mandag morgen. Mange barn vil ha behov for å snakke om den triste hendelsen, og alle foreldre oppfordres til å være ekstra oppmerksomme på barnas behov i denne vanskelige tiden, opplyser kommunen, som tilbyr hjelp til foreldre og pårørende som er særlig hardt rammet.

Niåringen gikk på Aurdalslia skole, og skolens rektor, Terje Tviberg, var til stede på samlingen søndag, ifølge Bergens Tidende.

– Det er en flott jente som nå ikke kommer på skolen mandag, sier han.

Ukjent årsak

Årsaken til brannen er ukjent, men politiet tror brannen startet inne og mest sannsynlig i andre etasje, skriver NRK.

Frode Lie, brigadeleder i brannvesenet, forteller til TV 2 om en dramatisk aksjon.

– De første beskjedene vi får, er at det er bekreftet at det er personer i tredje etasje. Vi iverksetter røykdykkerinnsats på direkten, de går forbi flammene og henter ut fire livløse personer med en gang, sier han.

Kripos koblet inn

Mandag starter politiet sine undersøkelser, og de vil få bistand fra Kripos i arbeidet med å avdekke brannårsak og brannforløp.

Hittil har politiet avhørt innsatspersonell som rykket ut, så vel som naboer til brannåstedet. De to personene som kom seg ut av det brennende huset på egen hånd, vil bli avhørt så snart de er i stand til det.

Politiet legger til at det ikke foreligger mistanke om noe kriminelt.