Norge

- Mange gir opp allerede på visning

  • Jeanette Sjøberg
    Jeanette Sjøberg
En treroms leilighet på St.hanshaugen gikk nylig 300.000 kroner under takst. - Markedet er selektivt, mener meglerne.
  • Nå har det roet seg mer på boligmarkedet, mener meglere.

Medieoppslag om boliger som selges langt over takst er med på å skremme vekk potensielle kjøpere fra budrundene, virkeligheten er en annen, mener meglerkjeden Eie.

— Det er fortsatt stor etterspørsel, men våre vurderinger og tall tilsier at leilighetsmarkedet i Oslo, Asker og Bærum er i ferd med å flate ut, spesielt dersom man ser på tall fra september mot august. Dette kan være normalt, men dette kan også være en reaksjon på den unormalt høye økningen i august, sier administrerende direktør i Eie, Hedda Ulvness.

Kjøperne bruker lenger tid

De opplever nå at boligkjøperne er mer avventende enn tidligere, og bruker lengre tid på å finne det de er ute etter.

Les også

Her er førstegangs boligkjøperne eldst

— Selv om det er vanlig med en utflatning på høsten, er det spesielle nå den reaksjonen vi ser hos potensielle interessenter. De tror ikke det flater ut, og mange gir opp på visning, for de tror alt vil gå så mye over takst. Så blir de overrasket i etterkant når de ser at det vanligvis ikke går så mye over takst, sier Ulvness.Tradisjonelt sett er september en måned med svakere prisutvikling enn snittet. Normalen er at det flater ut utover høsten etter prishopp i august.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook.

Smerteterskelen nådd

I august i år steg prisene med 2,9 prosent etter en rolig boligsommer.

Prisveksten har vært sterk første halvår, og meglerbransjen mente før sommeren at det meste av prisveksten for året allerede var tatt ut.

— Folks reaksjoner på at prisveksten nå har vært sterkere enn forventet, er at de føler litt på at smerteterskelen kanskje er nådd. De hiver seg ikke inn i første og beste budrunde, som man får inntrykk av når man leser avisen, sier Ulvness.

- Vanskelig å sette pris

Et svært selektivt og sensitivt marked gjør det vanskelig for meglerne å sette prisantydning, mener Eie.

Ulvness viser til tre eksempler på boligsalg som viser hvordan markedet spriker:

- Både lei og skremt

Administrerende direktør i Eiendomsmegler 1 i Oslo og Akershus ser også at de potensielle boligkjøperne nå viser tegn til å ha funnet sin smertegrense.

— Vi ser at det er færre folk på visning nå. Folk går nok både litt lei og de blir skremt av budrunder der mye har gått over takst, sier Nymark.

Han sier imidlertid at omsetningen hos Oslo- og Akershus-kontorene ser ut til å bli bedre for september enn i august. Men markedet er selektivt.

— Jeg har fått tilbakemeldinger fra meglere som har sittet alene på visning, og det er uvanlig. Samtidig har meglerne nå vært bortskjemte de siste par årene med sterk prisvekst og lettsolgte boliger. Nå må man jobbe litt mer for salgene, og det tror jeg bare er sunt, sier Nymark.

Han mener prisutflating nå er på tide.

— Prisøkningen i første halvår ble kraftigere enn forventet, og det er bare bra hvis det roer seg litt ned nå, sier han.

Selgere med høye forventninger

Også salgsdirektør Karsten Onsrud i Krogsveen, får tilbakemelding fra sine meglere om at det er litt færre folk på visning i september.

Salgsdirektør Karsten Onsrud i Krogsveen.

— Vi opplever ikke at boliger ikke blir solgt, men det har flatet litt ut og boligkjøperne blir mer og mer kresne. Samtidig er det en utfordring at selgerne nå har så høye forventninger til pris på egen bolig, som kjøperne ikke i like stor grad er med på lenger, sier Onsrud.De opplever at færre legger ut boligen sin for salg i høst.

— Det er litt overraskende at det er færre på visning, det er ingenting i norsk økonomi som tilsier at det skal bremse opp nå, så det kan være tilfeldigheter, sier Onsrud.

Les også

  1. Mener meglere manipulerer med lokkepriser

  2. Stor økning i klagesaker ved boligkjøp

Administrerende direktør Hedda Ulvness i Eie ser at potensielle boligkjøpere lar seg skremme av salg som går mye over takst.