Norge

Bhatti bortvist fra Krekar-rettssak

Arfan Bhatti ble i ettermiddag bortvist fra rettssal 828 i Oslo tinghus der han fulgte en rettssak mot mullah Krekar.

Arfan Bhatti vil overvære rettssaken mot mullah Krekar, men aktor vil ha ham kastet ut. Her avbildet i forbindelse med en tidligere demonstrasjon. Foto: NTB SCANPIX

  • Jan Gunnar Furuly
    Journalist

Det var like før retten tok lunsjpause aktor Marit Bakkevig henvendte seg til rettens formann, Heidi Heggdal, og gjorde oppmerksom på at Bhatti befant seg på tilhørerbenken i rettssalen.

Rettens verdighet

Bakkevig påberopte seg paragraf 132 i domstolloven, som gir adgang til å bortvise personer som er dømt til fengsel de siste fem år. Lovbestemmelsen er ment å beskytte rettens "verdighet og god orden".

— Jeg fant det riktig da Bhatti er domfelt for den samme type kriminalitet som vi skal gjennomgå i forhold til Krekar, sa Bakkevig. Hun påtalte også at hun hadde sett at Bhatti ikke reiste seg når rettens medlemmer kom inn i salen, slik god skikk er.

En enstemmig rett fulgte oppfordringen fra aktor da de kom sammen etter lunsj.

Bhatti og to kamerater forlot deretter rettslokalet stille, mens de hilste tiltalte mullah Krekar farvel på arabisk og tok seg til hjerte og hode. Han hilste sine støttespillere tilbake på samme måte.

Gave beslaglagt i sikkerhetssjekk

Bhatti ankom rettslokalet like over klokken 9 i dag sammen med de to kameratene. Han måtte legge igjen en gave han prøvde å få med seg gjennom den strenge sikkerhetskontrollen. Ifølge Bhatti var det en gave han skal gi til advokat John Christian Elden.

Før rettens beslutning om å utvise Bhatti var klar, ville han ikke si så mye om kravet fra aktor.

- Hva synes du om at aktor vil ha deg ut av rettssalen?

— Fint, svarte Bhatti syrlig.

Les også

  1. Krekar i retten for trusler mot Bondevik og norske interesser