Norge

Hetebølge i Europa, men ikke i Norge

Årets sommer er foreløpig mer på det jevne og foreløpig viser værvarselet kun noen få dager med over 20 grader. Foto: Stenersen, Tor

Denne uken er det meldt temperaturer helt opp til 40-tallet i flere europeiske byer. Varmebølgen når ikke frem til Norge, ifølge Meteorologisk institutt.

  • Hanne Brønmo
    Journalist

De heftige temperaturene treffer flere deler av Europa denne uken, med en topp onsdag, forteller Gislefoss.

– Hetebølgen når opp til Tyskland. Her blir det ganske så varmt fremover, med en topp onsdag. Lenger sør nærmer vi oss 40 grader, som blir værende hele uken, sier han.

Lavtrykk over Portugal sørger fortemperaturer opp mot 40 grader i blant annet Spania, Frankrike og Tyskland. Foto: ERIC GAILLARD / X00102

Knallsommeren lar vente på seg

I Norge er det ingenting som minner om fjorårets rekordsommer og heller ikke tegn til temperaturer langt over 20 grader. Det mest stabile været ventes sør i landet, mens det blir kjøligere i Trondheim og Bergen. Nord i landet kommer også temperaturene til å ligge under ti grader.

– Vi får enkelte bra dager med sol og temperaturer som passerer 20-tallet, men i fjor var været i en helt annen klasse på godt og vondt. Dette er vel en mer typisk norsk sommer, sier Gislefoss.

Til tross for en noe dårligere sommer så langt i år, har Oslo-sommeren flere dager med finvær i sikte. Her fra bading på Huk under fjorårets rekordsommer. Foto: Monica Strømdahl

Oslo-sommeren forlenget

Til tross for mye regn og lavere temperaturer så langt i sommer, minner meteorologen om at juli og august tradisjonelt er de varmeste månedene.

Oslo-sommeren er likevel blitt 12 dager lenger og varer fra 6. mai til 26. september i Oslo, ifølge klimaforsker Kjetil Isaksen ved Meteorologisk institutt. I denne sammenhengen defineres sommer som perioder med en gjennomsnittstemperatur på over 10 grader.

Sammenligningen av perioden 1961–1990 og de siste 30 årene viser også at temperaturøkningen er større i siste halvdel av sommeren enn i første halvdel.

Les mer om

  1. Sommer
  2. Oslo
  3. Norge
  4. Vær