Abbasi-familiens advokat: Vil trolig be UNE se på saken på nytt

Abbasi-familien vurderer å få Utlendingsnemnda til å se på saken deres på nytt ved å inngi en såkalt omgjøringsbegjæring, opplyser advokat Erik Vatne.

Abbasi-familien returnerer til Norge. Tirsdag møtte SV-politiker Lars Haltbrekken familien på vegne av støttegruppen på Gardermoen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Advokaten forteller at han nå jobber med å samle informasjon om årsaken til at familien ikke slapp inn i Afghanistan, samt med å få oppdaterte helseopplysninger om alle familiemedlemmene.

– Per i dag har ikke familien oppholdstillatelse i Norge. Hvis situasjonen skal endre seg, er å inngi en omgjøringsbegjæring det mest formålstjenlige. Da vil hele saken bli vurdert på nytt fra myndighetenes side, sier Erik Vatne til NTB.

Avbrøt tvangsutsending

Moren i Abbasi-familien og hennes tre barn på 16, 20 og 22 år fikk i 2012 oppholdstillatelse primært fordi de ikke hadde noe mannlig beskyttende nettverk i Afghanistan. Men UNE tilbakekalte tillatelsen i 2015 etter at familiefaren dukket opp i Norge to år før.

Lørdag 15. juni 2019 ble familien pågrepet i Trondheim og tvangsutsendt. Samme dag innga familien en omgjøringsbegjæring, samt ba om å få lov til å være i Norge mens begjæringen ble behandlet. Dette ble nesten avslått umiddelbart, opplyser advokaten.

Av helsemessige årsaker returnerte moren til Norge mandag. Dagen etter ble de tre søsknene fløyet tilbake til Norge etter at Afghanistan sa nei til å ta dem imot. Søsknene ble tirsdag gjenforent med moren på Akershus universitetssykehus etter at de landet på Oslo lufthavn.

Reiser ikke til Trondheim

Onsdag ettermiddag opplyser familiens advokat til NTB at flere av familiemedlemmenes helsetilstand har forverret seg det siste døgnet, og at de derfor ikke reiser til Trondheim onsdag slik de hadde planlagt.

Onsdag holdes det en støttemarkering for familien i Tordenskioldsparken i Trondheim ved 17-tiden. Familien deltar ikke på markeringen, får NTB opplyst.

Blant dem som deltar er Åge Aleksandersen og biskop Ragnhild Jepsen i Nidaros bispedømme. I tillegg vil Rosenborg-profil Tore Reginiussen, som har engasjert seg i saken, levere et budskap via video.

Endret situasjon

Advokaten mener situasjonen er endret den siste uka.

– Det som har skjedd under selve uttransporteringsprosessen er noe som gjør at norske myndigheter må se på denne saken på nytt. Norske myndigheter må finne ut om det i det hele tatt er mulig å returnere familien til Afghanistan, eller om de er såkalt ureturnerbare, sier Vatne.

– Det som er fremkommet om familiens helsesituasjon vil også være en relativt viktig del av en mulig omgjøringsbegjæring, fortsetter han.

Kommunikasjonsrådgiver Børge Sildnes i UNE skriver i en epost til NTB at nemnda vil behandle saken på vanlig måte, dersom de får en omgjøringsbegjæring fra Abbasi-familien.

– Hvis vi får en omgjøringsanmodning, kan vi se på saken på nytt. Disse anmodningene blir alltid besvart, sier Sildnes.