Norge

Likestillingsombudet: – Uheldig at barn deles etter kjønn i idretten før det er fysisk grunn til det

Hanne Bjurstrøm mener kjønnsforskjellene mellom barn er større enn på mange tiår. Samtidig mener en idrettsmamma det er gode grunner til delte lag i idretten.

I fotball er det vanlig praksis med kjønnsdelte lag. På Årvoll er tre jenter med på gutter 13-trening én gang i uken. Her fører Iselin ballen, mens Lea løper i bakgrunnen.
 • Daniel Røed-Johansen
  Daniel Røed-Johansen
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Nylig omtalte Aftenposten en fersk NOVA-rapport om den kjønnsdelte fritiden. Mens det jobbes for likestilling i barnehagen og på skolen, er forskjellene store på fritidsarenaen.

Spesielt gjelder dette den organiserte idretten, som de fleste er innom i løpet av oppveksten. Gutter og jenter velger forskjellige idretter, eller så deles de inn i ulike lag fra tidlig alder.

Det er en praksis som får likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm til å reagere.

– Jeg mener det er uheldig at barn deles etter kjønn i idretten før det er en fysisk grunn til det. Vi lærer da barn til å tenke at kjønn alltid er avgjørende, sier hun.

Hun mener samfunnet er kommet langt på likestilling på mange områder, men at stereotyper knyttet til kjønn fortsatt står sterkt.

– Barn i dag vokser opp med massiv påvirkning fra en veldig kjønnskonservativ markedsføring av alt fra klær og leker til idrett. Sånn sett er samfunnet vårt i dag mer rosa-blått-inndelt enn på mange tiår, poengterer Bjurstrøm.

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm.

– God blanding i korps

Idretten er den klart største av de organiserte fritidsaktivitetene for barn og unge. Men det er ikke den eneste.

I Ungdata-undersøkelsen svarer 8 prosent av ungdomsskoleelevene at de har vært med på korps, kor eller orkester den siste måneden.

Kristin Svanqvist er leder av Lilleaker skoles musikkorps. Hun er både korps- og idrettsmamma. Hennes erfaring er at forskjellene er store mellom de to arenaene.

– I korpset er det en god blanding av kjønn og alder, og de koser seg virkelig sammen. Det er musikkinteressen og det sosiale de har til felles, mener Svanqvist.

NOVA har imidlertid gjennomgått nyere nordisk forskning på barn og unges fritid i et likestillingsperspektiv. Der påpeker de at kulturaktivitetene, blant annet korps, teater eller musikkskole «fremstår som en jentedominert arena hvor kjønnsforskjellene stiger med økende alder».

Les også

Forsker: – Kanskje den siste samfunnsarenaen der biologisk kjønn legger premissene.

Støtter kjønnsdelte lag

Kristin Svanqvist.

Svanqvists to eldste barn er med i korps, mens den yngste snart er gammel nok til å delta. Samtidig er alle med i organisert lagidrett.

Moren er lagleder for håndballaget den yngste sønnen spiller på. Fordi håndballmiljøet på Ullern ikke er så stort, er det kjønnsblandede lag i begynnelsen. Når barna starter i andre klasse på barneskolen, deles det inn i gutte- og jentelag.

Svanqvist er imidlertid uenig i likestillingsombudets budskap om at idretten bør vente med kjønnsinndelte lag.

– Jeg opplever at når barna spiller håndball og begynner å mestre noe, er guttene veldig mye mer fysiske, mens jentene gir litt opp.

I år har sønnen på syv år spilt på et felles jente- og guttelag.

– Det var vanskelig å holde fokus. Det er litt forskjellige interesser. Vi er veldig klare for å dele lag til høsten for å få mer idrettsglede ut av det, sier Svanqvist.

Les mer om

 1. Likestilling
 2. Barneidrett
 3. Kjønnsroller
 4. Hanne Bjurstrøm
 5. Korps
 6. Idrett
 7. Oppvekst