Norge

Grøvan: Å forby konverteringsterapi for homofile blir et overtramp mot trossamfunn

Ap foreslår å forby konverteringsterapi for homofile. Et forbud er å gå for langt i et liberalt demokrati, mener Krfs Hans Fredrik Grøvan.

At samfunnet skal legge inn begrensninger når det gjelder et personlig valg, er å gå for langt i et demokrati som vårt, sier KrFs Hans Fredrik Grøvan. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
  • NTB

Dersom det er snakk om konvertering i regi av et livssyns- eller trossamfunn, så handler det om at staten griper inn i interne saker som tilhører trossamfunnet, sier Grøvan til Dagen.

Han mener at dette vil oppleves som et overtramp. Staten skal ikke gripe inn i et trossamfunns måte å praktisere troen på, sier KrFs parlamentariske leder.

Konverteringsterapi har som mål å endre en persons legning til heterofil.

– Trosfrihet er ikke en begrunnelse

Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen la torsdag fram forslaget i Stortinget. Hun er ikke enig i Grøvans uttalelser.

– Trosfrihet er viktig, men kan ikke brukes som begrunnelse for å skade og fordømme andre, som er det konverteringsterapi dreier seg om, sier hun til NTB.

Hun mener et slikt forbud er viktig i Norge, selv om konverteringsterapi ikke er særlig utbredt her.

– Det at det ikke er et utbredt problem, betyr ikke at vi ikke skal ta tak i det. Vi skal være en spydspiss og et fyrtårn for LHBTI-rettigheter. Det å forby konverteringsterapi er enkelt, sier Trettebergstuen til VG.

– Vi lever i et liberalt demokrati

Til Dagen sier Grøvan at han må ta forbehold om at han ikke har lest forslaget ennå.

– Men på et prinsipielt grunnlag vil jeg påpeke at vi lever i et liberalt demokrati. Da er det viktig å legge til grunn den enkeltes ønsker om hvilken måte man ønsker å arbeide med seg selv på. At samfunnet skal legge inn begrensninger når det gjelder et personlig valg, er å gå for langt i et demokrati som vårt, sier han.

Grøvan understreker til at saken stiller seg annerledes dersom konverteringsterapi oppleves som press, tvang eller stempling mot homofile.

Foreldet syn

Helge Ytterøy L'Orange, leder i Åpne Høyre, reagerer veldig på KrF’erens uttalelser.

– Grøvan mener åpenbart at seksuell legning er noe som kan kureres. Det er et foreldet syn. Et viktig kjennetegnet ved det liberale demokratiet er at det ivaretar minoriteter. Konverteringsterapi er rett og slett å underkjenne seksuelle minoriteter, sier Ytterøy L'Orange.

Les mer om

  1. Hans Fredrik Grøvan
  2. Rettigheter
  3. Homofili