Norge

Sandberg: «Ap har spilt offer» etter 22. juli

Ap-politikere skal ha forlatt Stortingssalen gråtende etter Frp-nestlederens krasse utspill.

Per Sandberg beklaget uttalelsene raskt i ettertid. FOTO: SCANPIX
  • Eivind Sørlie
  • Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

Det var under spørretimen på Stortinget at Frp-nestleder Per Sandberg provoserte kraftig med denne uttalelsen:

– La meg først bare slå fast at det ikke er noen som prøver å spille offer her. Hvis det er noen som har spilt offer etter 22. juli, så er det til de grader Arbeiderpartiet. Det bør de også gjøre, for de var et av de store ofrene, sier Sandberg.

Ifølge flere til stede gikk det et «gisp» gjennom stortingssalen da uttalelsen falt.

Se Sandbergs uttalelser i videoreportasjen øverst.

Støre reagerte

Han reagerte på AUF-leder Eskil Pedersens kritikk om at Frp bidrar til en hatefull innvandringsdebatt. Blant dem som reagerte kraftig i Stortinget, var utenriksminister Jonas Gahr Støre:

— Jeg reagerer på at representanten bruker ordene «spilt offer» om 22. juli. Arbeiderpartiet var et offer den 22. juli. Arbeiderpartiets juvel, ungdommen, ble angrepet forsvarsløst. Noe mer offer går det ikke an å bli, sier Støre.

Flere stortingspolitikere fra Arbeiderpartiet skal ha forlatt salen gråtende etter Sandbergs uttalelser, ifølge TV2-nettstedet politisk.no. Blant dem var Ap-nestleder Helga Pedersen.

— Det føles som om noen vrir en kniv i et åpent sår. Vi skal ta alle debatter og tåle at det stilles kritiske spørsmål, men jeg håper vi for ettertiden kan diskutere sak og ikke holde på slik, sier hun til VG Nett.

Helga Pedersen «dypt rystet»

— Jeg er dypt rystet. De uttalelsene kom som et sjokk. Vi skal tåle tøffe og krevende uttalelser etter 22. juli. Det må både Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet tåle. Men å bli beskyldt for å spille offer, det oppleves som et overgrep mot våre representanter, sier Helga Pedersen til TV2 Nyhetskanalen.

Reaksjonene lot heller ikke vente på seg fra de andre partiene i Stortingssalen.

— Jeg føler at noe er i ferd med å gå i stykker her. Noe av det store som skjedde etter 22. juli var at vi evnet å stå sammen, at vi kunne snu hat og revansjelyst til kjærlighet og samhold, sa Dagfinn Høybråten (Krf) under debatten onsdag.

Lederen for støttegruppen etter 22. juli-angrepene, Trond Henry Blattmann, sier til VG Nett at han er overrasket over Sandbergs uttalelser i Stortinget.

— Jeg synes uttalelsen til Sandberg sier mer om Sandberg enn noe annet. Det er en vanvittig uttalelse, sier Blattmann.

Sandberg «ber ydmykt om unnskyldning»

Sandberg var raskt ute med selvkritikken.

— Jeg forsto med en gang at det var noen formuleringer som ble helt feil. Om uttalelsene kan forstås dit hen at jeg beskyldte Arbeiderpartiet for å spille offer etter 22. juli, så ber jeg ydmykt om unnskylding, for det var langt fra mine meninger, sier Sandberg til TV2 Nyhetskanalen.