Bjørgen og Northug slått i sprintfinalen

Men Northug overtok sammenlagtledelsen til tross for fall på dagens Tour de Ski-etappe.

Marit Bjørgen har fått en noe tøffere start på Tour de Ski enn forventet.

Petter Northug var sjanseløs i finalen under dagens klassiske sprint, hvor han til slutt ble nummer seks og sistemann i mål. Likevel holdt det til å overta sammenlagtledelsen i Tour de Ski.

Northug falt midtveis og tapte viktige sekunder, men hadde nok ikke hatt sjanse mot den russiske firerbanden i front likevel.

Vinneren ble Nikita Kriukov, som fikk følge av landsmennene Alexey Petukhov, Nikolay Morilov og Dmitrij Japarov på plassene bak.

— Det var tett og drakamp fra start. Jeg og Dario var vel mest fornøyd med å være i finalen og kjempe for noen poeng, sier Northug til NRK.

Cologna er bare 4,8 sekunder bak ham i sammendraget. Japarov er nummer tre sammenlagt, vel 14 sekunder bak Northug.

- Helt ferdig

I fjorårets Tour de Ski-sprint i Oberstdorf røk Northug ut i kvartfinalen ogtapte viktige bonussekunder til Dario Cologna, som også ledet sammenlagt før dagens etappe.

I dag var Northug overlegen både i prologen og i kvartfinalen, og vistetydelig at han ikke hadde tenkt å begå samme feil igjen.

Men i finalen ble det et nytt spurttap for nettopp Cologna. Han tapte på oppløpet og Cologna gikk inn til femteplassen.

- Jeg var helt ferdig og stiv etter fallet. Men to bonussekunder fra eller til har ingenting å si, forklarer Northug.

Han er ikke bekymret for at fire russere gikk foran ham i mål i dag.

— Det er noen som har tatt det mer rolig og har mer krefter enn jeg og Dario. At jeg og Dario er i toppen nå er som jeg trodde, helt etter planen, sier han til NRK.

Det blir ingen stor nyttårsfeiring på Northug, som skal i aksjon igjen allerede i morgen. Da er det skiathlon som står på planen i den fjerde etappen av Tour de Ski.

Bjørgen slått av sammenlagtlederen

Det gikk ikke helt veien for Marit Bjørgen heller.

Hun ble slått av Justyina Kowalczyk i prologen, men var overlegen både i kvartfinaleheatet og semifinalen hvor hun fikk enklere motstand.

I finalen ble det likevel tydelig at den klassiske sprinten er Kowalczyks område.

Bjørgen virket stiv, gikk anstrengt og klarte ikke å holde følge med sammenlagtlederen.

Kowalczyk vant sin tredje etappe på rad, Bjørgen ble nummer to og Astrid Uhrenholdt Jacobsen kjempet seg til en imponerende tredjeplass.

Den polske stjernen er dermed 22 sekunder foran Bjørgen i sammendraget.

Therese Johaug ble noe skuffende slått ut i kvartfinalen og mistet dermedviktige bonuspoeng. Hun har sin styrke på de lengre distansene, men hadde håpet på minst semifinale og viktige bonuspoeng.

Johaug er likevel fortsatt nummer tre sammenlagt.

- Hvis Therese klarer å holde avstanden hun har nå, kan hun faktisk bli en farlig utfordrer mot slutten, sier trener Egil Kristiansen til NRK.