Norge

FHI har laget app for å spore koronasmitte: – Folk må vite konsekvensene av å laste ned appen

Med et pling fra mobilen kan du få beskjed om du har vært nær en person med koronasmitte.

Camilla Stoltenberg er direktør i Folkehelseinstituttet. FHI skal lansere en app som bruker sporingsinformasjon fra mobiltelefoner til å spore smitten av viruset.
 • Anders Veberg
  Anders Veberg
  Journalist

Det statseide teknologiselskapet Simula bekrefter overfor Aftenposten at appen nå er på vei. Den er utviklet av Simula i samarbeid med Folkehelseinstituttet.

Appen skal gi deg en beskjed på telefonen dersom du har vært i nærkontakt med noen som er bekreftet smittet, og om hva du bør gjøre.

– Tanken er at man skal få en SMS dersom man har vært i nærkontakt med en som er bekreftet smittet. Det gjenstår fortsatt mye arbeid med å vurdere hvordan en slik prosess skal være, sier Gun Peggy Knudsen som er områdedirektør for helsedata og digitalisering i Folkehelseinstituttet (FHI).

Her betyr nærkontakt at du har vært nærmere enn to meter i mer en 15 minutter.

Han kan ikke si når, men at den kommer om svært kort tid. Det gjenstår bare noen tekniske detaljer, men alt som gjelder personvern er på plass, ifølge Kyrre Lekve, viseadministrerende direktør Simula.

– En av flere brikker for å åpne opp samfunnet igjen

Dersom du er smittet, skal du i dag gi beskjed til de du har vært i nærheten av i den siste perioden. Det er en prosess FHI kaller «tidkrevende, unøyaktig og for ofte utilstrekkelig».

Med den nye appen vil arbeidet kunne gå av seg selv.

– Dette vil være en av flere brikker for å åpne opp samfunnet igjen, sier Lekve.

Det skal være frivillig å laste ned appen, men i en kronikk hos VG skriver folkehelsedirektør Camilla Stoltenberg med flere at dersom appen skal gi ønsket effekt, må mesteparten av befolkningen ta den i bruk.

Folkehelseinstituttet har ikke et konkret anslag på hvor mange som må bruke appen for at den skal være effektiv.

– Det blir en formidabel utfordring å få flest mulig med på dette. Det må være mange som bruker appen for at den skal være effektiv, sier Lekve i Simula.

FHI: – Vi kan ikke la være å prøve

Gun Peggy Knudsen er områdedirektør for helsedata og digitalisering i Folkehelseinstituttet (FHI).

Gun Peggy Knudsen, områdedirektør for helsedata og digitalisering i Folkehelseinstituttet (FHI), understreker at dette er noe de ikke kan la være å prøve.

– Mange land ser nå på det samme som oss her i Norge. Dette vil være ett av flere ulike tiltak som kan støtte smitteoppsporingen, skriver Knudsen i pressemeldingen som kom fredag.

Fra før har FHI åpnet for at folk kan rapportere inn symptomer selv, men den kommende appen vil ikke kobles opp med denne databasen.

I Sør-Korea gir en lignende app deg beskjed om du går inn i et område med en smittet person. Israel overvåker om folk overholder karantenen. Lignende løsninger finnes i Italia og deler av Spania og Danmark har vurdert det samme.

Datatilsynet: – Velger å stole på helsemyndighetene

– For at dette skal være skikkelig frivillig, må folk vite konsekvensene av å laste ned appen og å la være, sier Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet. De har gitt innspill i arbeidet med appen.

Dette er en ny og uvanlig situasjon for alle involverte. Nå legger vi igjen enorme mengder data overalt. Det gir helt nye muligheter.

– Samtidig har ikke vi testet dette før heller, så vi vet ikke hvilke konsekvenser dette kan få.

Datatilsynets direktør, Bjørn Erik Thon, opplever at helsemyndighetene tar personvernet på alvor: – De tyr til dette fordi det er en svært spesiell og krevende situasjon, sier Thon.

Thon opplever at helsemyndighetene tar personvernet på alvor. Han tror at tilliten det gir, vil være nødvendig for at folk skal bruke appen.

– Jeg velger å stole på at helsemyndighetene ikke vil spore oss når de ikke trenger det. De tyr til dette fordi det er en svært spesiell og krevende situasjon, sier Thon.

Men han legger til at den virkelige testen for appen fortsatt venter:

– Til nå er det bare vedtatt en forskrift og skrevet en kronikk. Så ser vi hva som kommer ved lansering, og om folk kan ta bevisste valg.

Ikke aktuelt med tvang

– Vi jobber så raskt vi kan for å avklare ting fortløpende. Jeg kan ikke love noe om når den lanseres, annet enn at vi jobber så fort vi kan, sier Gun Peggy Knudsen i FHI.

Derfor er det ikke så mange detaljer som kan deles ennå, men hun understreker at de er svært opptatt av testing og risiko.

Informasjonen skal krypteres og lagres i en sikker skyløsning. Appen slutter automatisk å samle inn informasjon når viruset ikke lenger er en trussel, og informasjonen lagres i 30 dager før den slettes.

– Blir det aktuelt å tvinge folk til å bruke appen?

– Vi tenker ikke det. Vi baserer oss på frivillighet.

– FHI og Simula opplyser at appen slutter å samle informasjon når «viruset ikke lenger er en trussel». Når vil det si?

– Så vidt jeg vet, kan ingen svare enkelt på det. Dette er en veldig ukjent situasjon for oss og veldig mange andre.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Folkehelseinstituttet
 3. App
 4. Digitalisering
 5. Smittevern
 6. Personvern