Forbød nisselue for å ta hensyn til norsk religiøs minoritet

Det var ikke muslimer skolen tok hensyn til da Øren skole i Drammen forbød nisseluer og døpte juleavslutningen om til «vintermarkering».

FS00007253.jpg

Nisselueforbudet på Øren skole i Drammen skapte bølger i det politiske Norge, da det ble kjent på tirsdag. Flere stortingspolitikere, blant annet Siv Jensen, var ute og kritiserte nisselueforbudet.

Les også

Ingen juleavslutning i Drammen

I kommentarfelt både i Aftenposten.no og andre aviser fikk blant annet muslimer og human-etikere skylden. I Drammens Tidende fikk «de såkalte livssynsnøytrale kreftene» til og med skylden i en lederartikkel, men nå viser det seg grunnen til at læreren til 5.klassen på Øren døpte juleavslutningen om til «vintermarkering» og forbød nisseluer, var hensyn til en norsk, religiøs minoritet. Det skriver Drammens Tidende.

Rektor Tove Fredriksen ved Øren skole forteller til lokalavisen at nisseluenekten ble gjort for å skåne elever fra norske religiøse minoriteter som ikke feirer jul — altså ikke av hensyn til muslimske elever:

- Beslutningen ble tatt i beste mening. Hensikten til læreren var å inkludere alle, sier hun til Aftenposten.no, og presiserer:

— Beslutningen ble ikke tatt på oppfordring eller spørsmål fra noen foreldre, men ble foretatt av lærerne.

Rektoren sier til Drammens Tidende at de tar kritikken på alvor, og mener nå i ettertid at det var dumt å ikke la barna ha på seg nisseluer.

Les også

- Det er viktig at barna får oppleve norske tradisjoner

– Vi ser at nisseluene ikke hadde spilt noen rolle. Selv om de sånt sett ikke hadde passet til innholdet burde barna ha fått lov til å gå med nisseluer, sier Fredriksen videre til Drammens Tidende.

— Det ble spekulert i at det var muslimer, og også media kan ta ansvar for det, men burde ikke du sagt med en gang hvem dette gjaldt?

- I etterpåklokskapens lys kan det være at vi skulle gjort dette annerledes, svarer rektoren til Aftenposten.no

Men rektor mener også at saken har fått altfor store dimensjoner:

— Alle på skolen er preget av situasjonen og av det negative fokuset saken har fått, og påpeker til Drammens Tidende at jule-temaet på de kommende juleavslutningene på skolen ikke vil tones ned.