Norge

Terror-ekspert: - Krekar har bare et titalls dedikerte tilhengere

En av Norges aller fremste eksperter på jihadistnettverk og islamistisk terror, Brynjar Lia, møtte i Oslo tingrett i dag advokat Brynjar Meling og trusseltiltalte mullah Krekar.

Mullah Krekar sprer sitt budskap med betydelig rekkevidde, men er på langt nær den den viktigste militante ideologen, mener Brynjar Lia.

  • Arild M. Jonassen

— Mullah Krekar er en militant islamist. Han omtales på jihadistiske nettsteder, men er ikke av de mest profilerte lederskikkelsene, sa forsker Brynjar Lia i Oslo tingrett tirsdag.

Lia tegnet et bilde av Krekar som en mann med en betydelig tilhengerskare i inn- og utland, med stort kontaktnett både i Europa og i den muslimske verden.

Les også

Krekar hevder flere personer skal ha kommet til Norge for å ta livet av ham

Han nevnte at da Krekar i 2002 ble arrestert i Nederland etter å ha blitt sendt ut av Iran, hadde han på seg en notisbok med 2000 telefonkontakter. Men han tror ikke på Krekars egne anslag på 20.000-40.000 tilhengere.

— Det er nok litt i overkant. Han har nok ikke mer enn ett titalls dedikerte tilhengere i Europa, selv om flere følger ham. Han nevnes heller ikke blant de 120 fremste ideologer på det største jihadistnettstedet, sa Lia, som mener det er vanskelig å telle ut fra interessen for ham på Internett.

Underskriftkampanje

Han mener mullah Krekar på langt nær er den viktigste militante ideologen, og at mange er betydelig farligere. Men Lia sier Krekar sprer sitt budskap med en betydelig rekkevidde.

Forskeren gikk inn på Krekars omfattende virksomhet på Internett, og fortalte at det nylig ble opprettet en facebookside til støtte for Krekar der 3000 personer har registrert seg, og at det på en nettside, visstnok drevet av norske sympatisører, er samlet 4259 underskrifter til støtte for Krekar i forbindelse med rettssaken.

- Mitt inntryk er at mullah Krekar er en militant islamist som dyrker mer det politiske enn det militante. Mange jihadister mener at politikk ikke hører hjemme i jihadistbevegelsen, mens Krekar tilhører den mer politiske delen av den internasjonale bevegelsen. Det betyr ikke at han ikke er åpen for bruk av makt, sa Lia.

Forskeren tok for seg en rekke ekstreme islamister som har stått for retten rundt om i Europa, og hvor det er påvist koblinger til Krekar i form av telefonnummer eller på andre måter. Lia understreket at dette ikke betyr at Krekar nødvendigvis sympatiserer med disse.

Profilert på nettet

Forskeren nevnte at han har høy profil på Internett, men uten den store uttelling. De intervjuer og filmer med mullah Krekar som er samlet der, har hatt samlet 275000 visninger, hvorav det er taler og filmer med 200 til 10000 visninger.

På ett sentralt nettsted har Krekar bare 52 personer som fast følger ham.

Lia nevnte ogsåat Krekar har kjente, ekstreme islamistiske tilhengere i Norge, og nevnte som et eksempel Mohyeldeen Mohammad, som senest var i fokus som siktet i forbindelse med hatvideoen mot Regjeringen og demonstrasjonen foran Stortinget.

Mohammad skal ha omtalt ham som en onkel, ifølge Lia, i betydningen av en som står ham nær, en han ser opp til som en religiøs autoritet.