Norge

Undersøkelse: 14.000 studenter ruser seg for å fremme egne skoleprestasjoner

En fersk undersøkelse viser at én av 20 studenter bruker rusmidler for å fremme egen skoleprestasjon. Nå roper flere organisasjoner varsku.

Det er liten grunn til å tro at rusmiddelbruk generelt fremmer prestasjoner, sier professor ved Senter for rus- og avhengighetsforskning (SERAF) på Universitetet i Oslo (UiO), Thomas Clausen. (Illustrasjonsfoto) Foto: Stein Bjørge, Aftenposten

  • NTB

– ⁠ At så mange norske studenter bruker rusmidler for å fremme egne studieprestasjoner er svært bekymringsfullt, sier leder Marte Øien i Norsk studentorganisasjon (NSO) om Sentios ferske undersøkelse om rusvaner blant studenter i Norge.

Undersøkelsen er gjort på vegne av NSO og Universitas , og viser blant annet at 5 prosent av norske studenter sier de bruker rusmidler for å fremme egen skoleprestasjon. Det tilsvarer i underkant av 14.000 studenter i Norge, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Les også

Flere ungdommer tror cannabis er lovlig, ifølge politiet

Undersøkelsen viser at 24 prosent av dem som svarte ja på spørsmålet om de bruker rusmidler for å fremme egen skoleprestasjon, bruker amfetamin, mens 22 prosent oppgir at de bruker cannabis.

Nesten én av fire studenter oppgir at de bruker cannabis. Foto: MARK BLINCH / Reuters

Professor ved Senter for rus- og avhengighetsforskning (SERAF) på Universitetet i Oslo (UiO), Thomas Clausen, mener det ikke nødvendigvis er noe sammenheng mellom akademiske prestasjoner og inntak av rusmidler.

–⁠ Det er liten grunn til å tro at rusmiddelbruk generelt fremmer prestasjoner. At en del bruker rusmidler for å fremme presentasjon er uheldig, og vil for noen kunne virke mot sin hensikt, forklarer Clausen til Universitas.

  • Vi har startet ny karrierepodkast. Hør siste episode her:

Les mer om

  1. Rus
  2. Student