Norge

Bekymringsmeldinger til politiet tredoblet etter terrorangrep i Bærum

I august fikk norsk politi tre ganger flere tips om hatefulle ytringer og bekymringsmeldinger om høyreradikale personer enn det som kommer i en vanlig måned.

Politiets kanaler opplever tipsøkning etter angrepet mot moskeen Al-Noor Islamic Centre på Skui i Bærum i august. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix (arkivfoto)

 • NTB

Vanligvis kommer det mellom 20 og 30 tips gjennom politiets kanaler hver måned, viser en oversikt Klassekampen har fått tilgang til. I august var antallet 69 – tre ganger så høyt.

Kripos ser sammenhengen mellom angrepet på moskéangrepet og tipsøkning i etterkant, og henviser til at det samme skjedde i mars. Da var det også en tredobling av tips – 68 totalt, etter moskéangrepet på New Zealand, der 51 personer ble drept.

KRIPOS' kategorier inkluderer tips om radikal og voldelig ekstremisme (RVE), som er politiets kategori når man frykter noen kan være i en radikaliseringsprosess, og tips om hatefulle ytringer, støtteerklæringer til terroristen og bekymringsmeldinger om høyreradikale personer.

Kripos har ikke grunnlag for å si at angrepene fører til en reell økning i hatytringer, bare at det kommer inn flere meldinger der folk er bekymret.

Kjersti Rønholt, som jobber i Kripos med politiets tilstedeværelse på nett, bekrefter at de ser at terrorsiktede etter angrepet i Bærum, Philip Manshaus, får en del støtteerklæringer.

 1. Les også

  Terrorsiktede Philip Manshaus fengsles for fire nye uker

 2. Les også

  Politiet mener terrorsiktedes stesøster ble drept fordi hun hadde asiatisk opphav

Les mer om

 1. Terror
 2. Kripos
 3. Angrepet på al-Noor-moskeen

Relevante artikler

 1. NORGE

  Oslo-politiet: Anmeldt hatkrim mot muslimer doblet på fire år

 2. NORGE

  Henlegger hærverk og hatkrim mot lesbisk par

 3. NORGE

  PST med ny trusselvurdering: Mulig at norske høyreekstreme vil prøve å gjennomføre terrorangrep det neste året

 4. NORGE

  Joel fikk tilsendt bilde av et blodig foster. «Skulle vært deg, din dritt».

 5. NORGE

  Følg politiets pressekonferanse direkte

 6. A-MAGASINET

  Aftenposten har gått gjennom norske rasismedommer: – Han tok tak i hijaben min og prøvde å holde meg fast