Norge

Biler med biogass kan få bompengerabatt

Norges første fyllestasjon for flytende biogass som drivstoff til tungtransport åpnet på Furuset i desember i fjor. Nå er samferdselsministeren positiv til å gi rabatt i bompengeringen for kjøretøy som bruker 100 prosent biogass. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Kjøretøy som bruker 100 prosent biogass, kan få reduserte bompengesatser i Oslo. Samferdselsministeren er positiv og ber om rask avklaring fra Vegdirektoratet.

  • NTB

Det er styringsgruppen for Oslopakke 3 som har vedtatt at biogassdrevne kjøretøy skal få rabatt. Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) er positiv og har bedt Vegdirektoratet som en orientering før 11. juni.

– Jeg ønsker en snarest mulig løsning for mindre bompenger for næringslivet, sier Dale.

Han har bedt Vegdirektoratet om å kartlegge hvordan redusert takst skal håndteres ved passering i bomringen, og hvordan man kan kontrollere at kjøretøyene bruker biogass eller annen gass.

Det faller i god jord hos miljøbyråd Arild Hermstad (MDG) i Oslo.

– Tunge kjøretøy og biler står for nesten halvparten av CO2-utslippene fra veitrafikken i Norge, men til nå har ikke regjeringen løftet en finger for å gi biogassrabatt i bommen. At samferdselsministeren nå snur er svært gode nyheter for alle som vil puste ren Oslo-luft, for lastebileierne og næringslivet som vil kutte klimautslipp, sier Hermstad.

Han håper nå at Dale vil åpne for at en slik ordning kan bli landsdekkende.

– Over hele landet har vi potensial til å produsere biogass, og vi har de samme problemene med utslipp fra tungtransporten. Dale bør ikke bare gjøre dette i Oslo, men i hele landet.

I Sverige hvor man satser både på el og biogass, passerte antallet kjøretøy for biogass 55.000 i 2017, mot kun 1.500 i Norge.

Les også

  1. Hvorfor begynte alle plutselig å snakke å bompenger?

  2. Nye bomstasjoner i Oslo: – Noen har råd til å kjøre ungene på flere aktiviteter daglig. Andre må droppe det.

  3. Une Bastholm forsvarer bompenger som et nødvendig onde for å redde miljøet i byen

Les mer om

  1. Bompenger
  2. Elbil