Norge

Prinsessen har falt for en sjaman. Hvem er han? Og hva er en sjaman?

Sjamanen Durek Verrett hevder moren fortalte ham som barn at han kom til å møte en norsk prinsesse som ville gi ham mye glede. Nå er Verrett blitt kjæreste med prinsesse Märtha Louise.

 • Julie Moon Fjell
 • May Synnøve Rogne
  Film- og TV-anmelder

Søndag kveld kom nyheten om at prinsesse Märtha Louise (47) har funnet lykken etter skilsmissen fra Ari Behn. Kjærestevalget falt på den 44 år gamle sjamanen Durek Verrett.

Forholdet ble bekreftet av både prinsessen og sjamanen på deres respektive Instagram-kontoer.

Her skriver prinsesse Märtha Louise at forholdet med sjamanen har vist henne at uforbeholden kjærlighet faktisk finnes. Samtidig tar hun et oppgjør med eventuelle kritikere:

Kunngjorde forholdet en uke før turné

Märtha Louise og Durek Verrett er samarbeidspartnere i et prosjekt de har kalt The Princess and The Shaman – prinsessen og sjamanen.

Kunngjøringen av forholdet kommer en snau uke før paret skal ut på turne for å holde både foredrag og workshops flere steder i Norge og Danmark i løpet av maimåned.

Billettprisene for de ulike arrangementene ligger på mellom 595 kr og 1030 kr.

I Stavanger har det skapt debatt at prinsessen og sjamanen slipper til i St. Petri.kirke med sitt arrangement.

– Det er stor forskjell på å åpne kirkerommet for sjamanisme, og å åpne kirkerommet for en person som er sjaman. Det vil ikke bli praktisert noen form for sjamanisme i kirkerommet skrev prestene Odd Kristian Reme og Silje Trym Mathiassen i en pressemelding i april.

– Visste at de ville møtes i lang tid

Da paret gjestet Skavlan tidligere i mars, før forholdet ble kjent, forklarte prinsessen at hun følte hun kjente Durek Verrett allerede ved første møte.

– Noen gang kjenner man igjen folk. Jeg opplever det ofte. Det er som at jeg har møtt dem før og kjenner dem fra før, forteller Märtha Louise til Skavlan.

Sjaman Durek Verrett (midten) og prinsesse Märtha Louise intervjues av Fredrik Skavlan ved en TV-innspilling i slutten av mars.

Durek Verrett bygger videre på fortellingen om det første møtet.

– Hun kom inn gjennom døren og blikkene våre møttes, og jeg kjente en følelse. Jeg bare visste det, sier han.

På oppfordring fra Märtha Louise forteller han at han har visst at de skulle møtes, i lang tid.

– Mammaen min sa til meg da jeg var barn at jeg kom til å treffe den norske prinsessen.

Ifølge Verrett er hans mor altseende og kunne derfor bekrefte for flere tiår siden at en norsk prinsesse lå i sønnens fremtid. Det er også her Verrett hevder hans sjamanske evner stammer fra. Prinsessens nye kjæreste er nemlig sjette generasjons sjaman, skriver han på sin egen nettside.

Verrett har tidligere lagt ut en rekke bilder av Märtha Louise og ham selv på Instagram:

– Sjamanisme som religion dukket opp på 60-tallet

Sjamanisme er en slags åndelig praksis, til dels knyttet opp mot religion. Her fungerer sjamanen som en mellommann mellom menneskene og den åndelige verden.

I Norge representerer sjamanisme gjennom Sjamanistisk Forbund. Forbundet beskriver seg selv som ett trossamfunn for «alle som finner det hellige i naturen».

– For å plassere feltet helt kort er sjamanisme en bevegelse som oppsto i USA på 1960-tallet. Selve ordet sjaman kommer fra tungusisk/evensk šamán, men blir av forskere løftet frem som en samlekategori for religiøse spesialister i urfolkskulturer over hele verden, forteller Trude A. Fonneland, professor ved Tromsø Museum – Universitetsmuseet.

Sjamanisme som begrep er skapt av forskere. En av dem som har bidratt her er religionshistorikeren Mircae Eliade. Hans Sjamanisme: henrykkelsens og ekstasens eldgamle kunst (1951), så på religiøse tradisjoner fra mange ulike urfolkskulturer og kalte det sjamanistiske religioner.

Videre regnes den amerikanske antropologen Carlos Castaneda (1925–1998) som sjamanismens grunnlegger. Castaneda har laget rammefortellingen, men det var antropologen Michael Harner som med boken The Way of the Shaman la grunnlaget for det vi i dag omtaler som sjamanisme.

Fonneland forsker på sjamanisme i Norge, og spesielt den samiske kulturen.

– Det i jo i stor grad slik at samisk ikke-kristen religion presenteres som sjamanisme. Og praksisen til noaidi (nordsamisk begrep for medisinmann/sjaman) fremstillest som overførbar med hvordan sjamaner utfører sitt virke i dag. Som forsker i dette feltet er mitt utgangspunkt derimot at sjamanisme som religion ikke finnes før på slutten av 1960-tallet. Vi vet relativt lite om hvordan en noaidi utførte sin religion, bortsett fra at hun eller han ikke kalte seg for sjaman eller omtalte sine religiøse synspunkter for sjamanisme, sier Fonneland.

Slottet vil ikke svare

Aftenposten har prøvd å få en kommentar fra Slottet om prinsesse Märthas forhold til sjamanen, og om prinsessen nå bekjenner hun seg til trosretningen sjamanisme.

– Spørsmål om Prinsessens næringsvirksomhet må rettes til Prinsessens personlige assistent. Når det gjelder spørsmålene av personlig karakter – så tillegger det ikke Det kongelige hoff å besvare disse, sier Sven Gj. Gjeruldsen, assisterende kommunikasjonssjef ved Slottet.

Promoteres av Hollywood-stjerner

I løpet av de siste årene har trosretningen fått fotfeste også i Vesten, og har fått særlig drahjelp fra flere store Hollywood-stjerner.

Skuespilleren Gwyneth Paltrow er blant profilene som har funnet veien til sjamanisme. Durek Verrett betegnes som Paltrows spirituelle leder, og skuespilleren har gjentatte ganger promotert sjamanen både på egen Instagram-profil og gjennom et portrett på hennes nettside, Goop.

Til nettstedet L’Officiel forklarer Durek Verrett at han ble «valgt» da han var bare fem år gammel, og at hans far hadde strenge retningslinjer for hvordan sjamanen skulle leve slik at han kunne få en normal oppvekst.

På Durek Verretts egen nettside beskriver han seg som en «tankeleder og spirituell entusiast». Han er dessuten forfatter og aktivist.

Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng.

Sammen på scenen

Tidligere har Märtha Louise drevet konseptet «Engleskolen» og selskapet «Soulspring». Nå er de gått hver til sitt.

I lengre tid har prinsessen og sjamanen samarbeidet på felles prosjekter, og gjort intervjuer sammen. Senere i mai står de på scenen sammen, i forbindelse med foredrag som arrangeres i Stavanger, Tromsø og Oslo.

Ved disse arrangementet inngår Märtha Louise og Durek Verrett i en samtale uten manus, der prinsessen intervjuer sjamanen.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Slik ser du Jakob Ingebrigtsen i EM-finalen i kveld

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5