Norge

- Hun ble drept med hat og vold

Trond Giske holdt tale i begravelsen til Gizem Dogan (17). Giske var hennes politiske idol.

Mange har møtt opp for å ta et siste farvel med Gizem Dogan (17), som ble drept i terrorangrepet på Utøya.

 • Ida Ida Kroksæter
 • Jonas Skybakmoen
 • Stein Bjøru
 • Janne Helen Juliussen

Seremonien for 17 år gamle Gizem Dogan begynte i Huseby idrettspark klokken 14.

Nær 1000 mennesker hadde møtt opp, ifølge politiet.

— Det er en ære og samtidig hjerteskjærende å stå her, sa Ap-representant Ferhat Gyven innledningsvis.

Det er svært mange venninner av 17-åringen i begravelsen. Flere venninner av Gizem omtaler henne som verdens snilleste jente. Hun var en sånn jente som var snill hele tiden og kom godt overens med alle, forteller de til NTB.

- Ei god og varm jente

De som ankom området like før klokken 14, fikk utdelt et bilde av Gizem med påskriften «Vi savner deg». Bildet skal festes til skjorta på venstre side.

Tyrkias statsminister og næringsminister Trond Giske var Gizem Dogans politiske idoler, blir det sagt i talene.

17-åringen blir beskrevet som en svært fargerik person, ei god og varm jente, som elsket familien sin. Hun engasjerte seg spesielt sterkt for det palestinske folk, blir det sagt.

- Tungt og uforståelig

Næringsminister Trond Giske talte til forsamlingen.

— Gizem ble drept av hat og vold, og for de verdiene hun og familien søkte. Mange 100 000 rekker ut en hånd for å støtte dere, de nærmeste, i denne vanskelige tiden, sa Giske i talen.

— Det er tungt og uforståelig at ei jente full av liv og engasjement nå er borte. Selv var jeg blant de heldige som fikk møte hennes store engasjement og hjerte. Det er med fortvilelse jeg tenker på at hun nå er borte, fortsatte næringsministeren.

- Skal ikke la oss skremme

Den tyrkiske utenriksministeren Ahmet Davutoglu er til stede på Huseby. I sin tale overbrakte han en kondolanse fra den tyrkiske regjeringen og 45 millioner tyrkere.

— Vi vil alltid ha Gizem i tankene våre, og for alltid minnes henne og de andre som døde, for sin heltestatus. Vi skal ikke la oss skremme av terroren. Vi skal vise at vi er sterkere enn noensinne, sa Davutoglu.

— Vi kondolerer på vegne av det norske og tyrkiske folk. Hvil i fred, Gizem, fortsatte han.

Tyrkisk delegasjon til stede

Politiet hadde på forhånd antydet at nær 5000 personer ville møte på idrettsplassen, ifølge Trondheim kommunes kommunikasjonsdirektør Siw Anniken Røv.

Mellom 40 og 50 pressefolk, mange av dem tyrkiske, er ventet til seremonien. Den tyrkiske regjeringens delegasjon er på nær 14 personer. De tyrkiske ministrene hilste på Dogans famile før seremonien startet.

Omtrent halvparten av disse er sikkerhetsfolk, får adressa.no opplyst.

Minnesamvær på skolen

— Selve seremonien skal foregå på Huseby idrettspark, så det vil foregå ute, slik at det er plass til alle de som kommer. Ellers vil det være politi og noe helsepersonell til stede. Men dette er jo en privat begravelse, presiserer Siw Anniken Røv.

Seremonien på Huseby idrettspark blir en muslimsk seremoni, og det vil også være noen taler. Kista vil stå vendt mot Mekka, og forsamlingen vil stå på venstre side av kista.

Etter seremonien blir båren ført til Moholt kirkegård hvor selve begravelsen vil foregå. Parkeringsplassen ved den muslimske delen av kirkegården har blitt avsperret. Politi på stedet sier til adressa.no at det er ventet 10-15 busser med folk til seremonien.

Etterpå er det minnesamvær på Byåsen videregående skole, hvor Gizem Dogan var elev.

Tyrkias utenriksminister kommer

Næringsminister Trond Giske, ordfører Rita Ottervik og fylkesordfører Tore O. Sandvik er blant dem som vil delta i seremonien. Også Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu vil delta ved begravelsen, i tillegg til visestatsminister Bekir Bozdag.

Den tyrkiske delegasjonen lander på Væres klokken 13.15, får adressa.no opplyst.

Tyrkias ambassadør til Norge, Hayati Güven, har også meldt sin ankomst.

Møter Støre i kveld

— Politiet er til stede, og har i forkant gjort de nødvendige tiltak som trengs i forbindelse med at det kommer en delegasjon fra Tyrkia, sier Røv.

Utenriksminister Davutoglu skal i løpet sitt norgesopphold også møte den norske utenriksministeren Jonas Gahr Støre, melder den tyrkiske avisa Todays Zaman.

UD opplyser i en pressemelding at Støre møter sin tyrkiske kollega i dag. Hovedtema for møtet er angrepene 22. juli, i tillegg til Midtøsten, Syria og andre regionale spørsmål, melder departementet.

Gizem Dogan (17) ble drept på Utøya. I dag klokken 14 blir hun begravet - først med seremoni i Huseby idrettspark, deretter i Moholt kirke. Foto: Privat

Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu og næringsminister Trond Giske var blant de mange som var til stede når 17-åringen Gizem Dogan, som ble drept på Utøya, ble gravlgt i Trondheim mandag. Foto: Alley, Ned

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Støre refset regjeringens arbeidslivspolitikk i sin 1. mai-tale – får svar på tiltale fra Erna Solberg

 2. NORGE
  Publisert:

  Jonas Gahr Støre: – Dere har mistet den umistelige Ingrid.

 3. VERDEN
  Publisert:

  Tyrkias utenriksminister sier de kjenner identiteten til Istanbul-terroristen

 4. A-MAGASINET
  Publisert:

  I speilet så Støre en sliten, grå mann, og han tenkte: «Jeg er lei av det jeg ser.»

 5. VERDEN
  Publisert:

  Timer før etterforskere skulle saumfare Saudi-Arabias konsulat ble vaskepersonell sendt inn

 6. KULTUR
  Publisert:

  Maryam Iqbal Tahir: Rasisme mot utenlandsadopterte tas ikke på alvor