Norge

Urfolksledere til Stortinget: Stopp avtalen med Bolsonaro!

Angela Kaxyuana og de andre lederne oppfordrer sterkt til at Stortinget stanser frihandelsavtalen med Brasil.

Dersom Stortinget sier ja til frihandelsavtalen Mercosur, vil det bli oppfattet som en støtte til president Jair Bolsonaro krig mot landets urfolk.

  • Ole Mathismoen
    Ole Mathismoen

Det sier åtte urfolksledere som besøkte Stortinget mandag.

– Bolsonaro har gjort oss til sin fremste fiende. Han angriper våre rettigheter og vil oppheve vår rett til våre territorier, sier Angela Kaxyuana fra stammen med samme navn som holder til nord i delstaten Pará.

Handelsavtalen urfolkslederne vil til livs er en frihandelsavtale mellom EFTA-landene og den søramerikanske handelsblokken Marcosur hvor Argentina, Uruguay og Paraguay er med i tillegg til Brasil.

Landene ble enige om en avtale i august, men denne må ratifiseres i alle nasjonalforsamlingene – inkludert Stortinget – for å bli virksom.

Les også

EFTA har inngått handelsavtale med Brasil

Urfolkslederne sier den store forskjellen på årets skogbranner i Amazonas og tidligere branner er at svært mange er påtent i urfolkenes territorier. Det mener de er en del av en kampanje for å fordrive urfolkene.

Bolsonaros kampanje

– Presidenten har nærmest gjort det til en kampanjesak å gi landbruksindustrien, gruveindustrien og utbyggere av vannkraft rett til å overta våre områder. Dersom Stortinget ratifiserer avtalen mellom EFTA og Brasil vil Bolsonaro oppfatte det som en støtte og belønning til sin politikk, sier Kaxyuana.

De åtte lederne oppfordrer sterkt til å bruke situasjonen til å presse den brasilianske regjeringen til å la urfolkene beholde sine rettigheter.

Les også

Urfolksreservatene utsatt for brann: – På konstant flukt

«Det brenner fortsatt i Amazonas»

De åtte urfolkslederne er en del av urfolksorganisasjonen APIB, som er en paraplyorganisasjon som representerer alle de store urfolksgruppene i Brasil – ikke bare i Amazonas, men også i andre deler av landet.

De kom fra Tyskland søndag og reiser videre til Nederland når de har møtt norske næringslivsledere tirsdag. Tilsammen reiser de til 18 europeiske byer i 12 land for å søke bistand i sin kamp mot Bolsonaros nye regnskogpolitikk.

– Vi vil at alle skal vite hva som nå skjer i Amazonas og med urfolkene i Brasil. Vi har ikke lenger noen garanti for at våre rettigheter sikres, sier Angela Kaxyuana.

Hun understreket at selv om verdens søkelys har flyttet seg bort fra Brasil er ikke regnskogsesongen over.

– Det brenner fortsatt, det startes fortsatt nye branner av ulike kriminelle nettverk. Myndighetene lukker øynene, og Bolsonaro har svekket de institusjonene som overvåket utviklingen.

Les mer om kampanjen deres her.

Etter et to timers besøk med stortingsrepresentanter takket urfolkslederne for besøket på sin egen måte.

Mener at urfolksskoger tennes på

Ifølge urfolksgruppe fant det fra januar til august i år sted 90 prosent flere branner enn i tilsvarende periode i 2018. Svært mange av årets branner skjedde i urfolksterritorier.

– Det er nytt. Dette er områder hvor det vanligvis brenner lite. Dette er et resultat av en koordinert aksjon hvor myndighetene står bak, påstår de.

– At Bolsonaro og andre i regjeringen påstår at brannene er startet av urfolk og NGO-organisasjoner er helt absurd, sier Kaxyuana.

Urfolkslederne har også bedt Stortinget fortsette å gi økonomisk støtte til regnskogbevaringen i Brasil.

– Uten den støtten er det knapt håp. Men vi må finne frem til nye mekanismer nå når Amazonasfondet i realiteten er avviklet.

Les mer om

  1. Kloden vår - Dette skjer
  2. Jair Bolsonaro
  3. Brasil
  4. Regnskog
  5. Amazonas