Draps- og terrorsiktet 21-åring varetektsfengsles for fire uker. Ankom fengslingsmøtet med blåveis rundt øynene.

Det er store fare for at draps- og terrorsiktede Philip Manshaus begår nye lovbrudd av samme karakter, mener Oslo tingrett. Mandag ble han varetektsfengslet for fire uker, hvorav to uker i full isolasjon.

«Retten mener det foreligger en sterk grad av sannsynlighet for at siktede vil begå nye lovbrudd av samme karakter dersom han ikke fengsles», heter det i kjennelsen fra Oslo tingrett.

Den draps- og terrorsiktede 21-åringen ble mandag varetektsfengslet for fire uker med brev- og besøksforbud. To av disse ukene vil være i full isolasjon.

Retten mener det er en reell fare for at den siktede 21-åringen vil forsøke å fjerne spor eller påvirke vitner eller eventuelle medskyldige i saken, kommer det frem av kjennelsen.

Retten trekker også paralleller til terrorangrepet 22. juli 2011, kommer det frem av tingrettens kjennelse.

Geleidet av politibetjenter og sin forsvarer, ankom terrorsiktede Philip Manshaus sal 250 i Oslo tingrett mandag.

Så mot journalistene

Philip Manshaus ankom sal 250 i Oslo tingrett til lyden av fotografer som knipset bilder. Den ventede mediestormen rundt fengslingsmøtet gjorde at Oslo tingrett avviklet fengslingsmøtet i tingrettens største sal, hvor både rettssaken mot 22. juli-terroristen og korrupsjonstiltalte Eirik Jensen er blitt ført.

Den terrorsiktede 21-åringen kom inn i salen geleidet av to politibetjenter og sin forsvarsadvokat Unni Fries, som viste Manshaus til hvor han skulle sitte. Rolig satte han seg ned og tittet mot muren av pressefotografer og journalister.

Den siktede 21-åringen varetektsfengsles for fire uker med brev- og besøksforbud.

Ansiktet hans var hovent og fylt med blåmerker, noe som kan være et resultat etter basketaket han havnet i etter at han hadde tatt seg inn i Al-Noor Islamic Centre lørdag.

Flere ganger flyttet Manshaus’ blikk seg mot pressen og rettet det som fremsto som et smil mot fotografene, journalistene og publikum i sal 250.

21-åringen bar preg av å være forslått da han ankom fengslingsmøtet.
Les også

Dette vet vi om den siktede 21-åringen etter moskéskytingen i Bærum

Begjærer seg løslatt

Fengslingsmøtet, som ble holdt bak lukkede dører, varte i drøyt halvannen time. Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby ba tingretten om at Manshaus måtte varetektsfengsles for fire uker med brev- og besøksforbud.

Etter møtet snakket Manshaus forsvarer, advokat Unni Fries, med pressen. Hun fortalte at Manshaus benyttet seg av retten til ikke å forklare seg.

– Han har ikke erkjent straffskyld, sa hun.

Forsvareren fortalte Aftenposten og en rekke andre medier at det eneste hennes klient sa i retten var personalia.

Hvorvidt han samtykker til fengsling, svarte hun følgende:

– Han samtykker ikke, og han har begjært seg løslatt.

21-åringen ankom Oslo tingrett drøyt en time før fengslingsmøtet startet.

Politiet om etterforskningen: – Hele tiden vært rettet mot terror

Det er varslet at politiet vil ha en pressekonferanse etter at kjennelsen fra Oslo tingrett foreligger, det er ventet at den vil komme i løpet av noen timer.

– Denne saken har hele tiden vært rettet mot terror, så det er ingen dramatiske endringer som gjør at siktelsen blir utvidet, sa politiinspektør og enhetsleder Grete Lien Metlid ved Oslo politidistrikt til Aftenposten mandag morgen.

Da hadde det blitt klart at politiet utvidet siktelsen mot 21-åringen til å også gjelde terror. Fra før av var han siktet for drap på sin 17 år gamle stesøster og drapsforsøk tilknyttet angrepet mot moskeen lørdag.

Manshaus er siktet for drap, drapsforsøk og terror etter en moskeskytingen i Al-Noor Islamic Centre moskeen i Bærum.
Les også

Derfor identifiserer Aftenposten nå den drapssiktede

Siktet for å ha drept stesøsteren

Angrepet skjedde i Al-Noor Islamic Centre i Bærum lørdag. Ifølge vitner var mannen kledd i uniform og hadde flere hagle- og pistollignende våpen da han kom inn i moskeen.

Politiet har oppgitt at de visste hvem Philip Manshaus var, men at han ikke har noe kriminelt rulleblad. Hans helsetilstand er foreløpig ukjent. Ifølge politiet har den siktede spredt høyreekstreme ytringer på nettet.

I forbindelse med politiets undersøkelses i mannens bolig som følge av skytingen i moskeen, ble en ung kvinne funnet død i boligen. Politiet bekreftet søndag et kvinnen er siktedes 17 år gamle stesøster.

Les mer om de ubesvarte spørsmålene i saken her: