Norge

Forskningsskipet Kronprins Haakon må repareres

Norges nye isbryter, Kronprins Haakon, må repareres etter at skipet måtte vike for is under et tokt der det etter planen skulle gå helt til Nordpolen.

Forskningsskipet Kronprins Haakon fotografert i isen i august 2018. Foto: Ann Kristin Balto, Norsk Polarinstitutt

  • NTB
  • Hans O. Torgersen
    Journalist

Onsdag skal skipet på verksted i Harstad, der eksperter skal vurdere hva som skjer videre, skriver Klassekampen.

Flere kommende tokter er avlyst, og det vites ikke når fartøyet igjen er i drift.

– Et dyktig mannskap om bord sørget for at oljelekkasjen stanset. Hvorfor dette skjedde, vet vi ikke i dag, sier avdelingsdirektør og rederisjef Per Nieuwejaar i Havforskningsinstituttet, som står for driften av fartøyet, til avisen.

Nieuwejaar sier at de har tatt høyde for «barnesykdommer».

Les også

Kongen og kronprinsen besøkte «Kronprins Haakon»

Under toktet hopet det seg i tillegg opp med is i propellene, og en av motorene måtte ut av bruk. Det spesialbygde skipet hadde med seg 36 forskere og teknikere fra ulike institusjoner da det måtte snu.

1,4 milliarder

Isbryteren kostet 1,4 milliarder kroner å bygge har Tromsø som hjemhavn.

– Kronprins Haakon ble testet i islagt farvann nord for Svalbard i fjor. Den klarte en fart på over 4,4 knop i is som var over én meter tykk og med 20 centimeter snø oppå i tillegg. Den viste veldig gode egenskaper, sier direktør Ole Arve Misund i Norsk Polarinstitutt til Aftenposten. Det er Polarinstituttet som eier det statlige forskningsskipet.

Dette bildet ble tatt under testtoktet nord for Svalbard tidlig i 2018. Foto: Marius Bratrein / Norsk Polarinstitutt

I fjor høst ble det gjennomført seks tokt, de fleste i islagte farvann nord for Svalbard. I mars/april i år var Kronprins Haakon på tokt utenfor Dronning Mauds land i Antarktis.

– Da traff den også på veldig mye is. Hadde vi ikke hatt en så kraftig båt som Kronprins Haakon, så hadde vi ikke fått gjort det vi skulle gjøre, sier Misund.

Les mer om

  1. Havforskningsinstituttet
  2. Norsk Polarinstitutt