Norge

«Hvaldimir» funnet Hammerfest

Hvithvalen «Hvaldimir» er funnet i et fiskevær etter at han fredag forsvant fra havnen i Hammerfest.

  • NTB

Hvithvalen ble meldt savnet fredag kveld. Lørdag ettermiddag er hvalen funnet i fiskeværet Kårhamn i Hammerfest kommune, melder iFinnmark.

– Fra vår side er det høyst usannsynlig at han forlot havnen på egen hånd. Da hadde han gjort det for lenge siden, sier Richard Karoliussen i Norwegian Orca Survey (NOS) til iFinnmark.

Organisasjonen har matet og sett til hvalen siden den dukket opp utenfor Rolfsøya i Finnmark i slutten av april. Hvalen svømte rundt med sele, var tam og søkte kontakt med mennesker.

Les også

Forsker: – Hvaldimir er syk

NOS har fått tips om at hvalen fulge en saktegående båt på vei ut fra Hammerfest. De mener at det er den mest sannsynlige årsaken til at hvithvalen har forsvunnet.

– Dette er ikke en vill hval. Han kan antagelig ikke navigere på havet. Hvis han får oppmerksomhet og blir matet fra båt, følger han etter, sier Korneliussen.

Det har versert flere teorier om hvalens bakgrunn. En av teoriene har vært at hvalen kom fra den russiske marinen, ettersom den ble observert med en sele.

Ifølge Fiskeribladet kan hvalen ha rømt fra et russisk terapianlegg nær den norske grensen, hvor den kan ha vært brukt til terapi for vanskeligstilte barn.

Les også

Hvithvalen «Hvaldimir» får foreløpig gjøre som den vil

Les mer om

  1. Natur
  2. Dyr