Behring Breivik tar selvkritikk - var for pompøs

Hevder han gav sakkyndige ammunisjon til å konkludere med «utilregnelighet».

Anders Behring Breivik forklarer seg i Oslo tingrett.

Massemorderen tar selvkritikk for at han fremstilte seg selv for pompøs etter pågripelsen. Han mener at det førte til at de første rettspsykiatrisk sakkyndige konkluderte med at han er var utilregnelig 22. juli.

Dette kom frem da aktor, statsadvokat Inga Bejer Engh, eksaminerte tiltalte etter at han var ferdig med opplesningen av dokumentet sitt.

Behring Breivik fortalte at uniformen som han tok bilde av seg selv i var viktig.

— Den er viktig, men langt fra viktigst. Jeg mener at jeg og andre har forsøkt å introdusere nye tradisjoner.

Hvorfor smiler du?

— Da jeg snakket med sakkyndige ante jeg ikke hva mediene skrev. Jeg måtte velge en linje, skulle starte avhør, så valgte jeg å gå for en linje som innebar en pompøs fremstilling. Det var en stor feil.Statsadvokat Svein Holden talte at Breivik brukte ordet minst 15 ganger under utspørringen.

— Og jeg kommer til å bruke det 100 ganger til.. Hvis du representerer en gruppe og vil formidle et budskap, så istedenfor å fortelle om fire svette menn i en kjeller, beskriver du det på en annen måte, sier Breivik.

Kraftig selvkritikk

I november kom den første rettspsykiatriske rapporten.

– Jeg har blitt fremstilt som helt sinnsyk og må ta kraftig selvkritikk, må ta det.

Tiltalte hevder at han har funnet 200 løgner i denne rapporten og mener at han selv ga dem ammunisjonen de brukte for å konkludere med «utilregnelig».

Du sier de lyver og at du tar selvkritikk?

— Det var en stor feil av meg. Jeg trodde hvis jeg formulerte meg på den måten ville fjerne all tvil om at jeg var utilregnelig.

Hva slags strategi hadde du?

— Forklare på pompøs måte som mulig, samtidig innenfor, at alt var rasjonelt. Det som kom frem i første politiavhør, jeg står for alt jeg sa da, men det jeg har sagt er at det var lett for dem å misbruke det jeg sa.

- Vet at det jeg har gjort var grusomt

Breivik brukte i dag 75 minutter på å lese et notat som beskrev bakteppet for hvorfor han handlet som han gjorde 22. juli. I retten sa han at han hadde tonet seg ned, ikke mest av hensyn til ofre, men for å ikke virke for pompøs.

- Hvorfor?, ville Bejer Engh vite.

— Fordi jeg holder på å bli sendt på galehus – jeg hadde ikke noe valg – jeg måtte tone det ned! Jeg må få folk til å forstå, derfor måtte jeg tone meg ned, sier Breivik - Så det var ikke på grunn av fornærmede, som du sa tidligere i dag, nå er det fordi at du er syk?

— Jeg har ikke en intensjon om å oppføre meg uakseptabelt mot fornærmede som har lidd på grunn av det jeg har gjort. Derfor har jeg ikke referert til de fornærmede, jeg har heller sagt AUF, forid jeg vil ikke legge last til byrden jeg har gjort. Vet at jeg har gjort noe som er grusomt – jeg kan ikke begripe lidelsen jeg har forårsaket. Derfor ville jeg ikke bidra mer til det, derfor refererer jeg til AUF, for å ikke legge last til byrden. Men jeg kunne ikke unnlate å bruke Arbeiderpartiet og AUF siden de har vært så sentrale for styringen av Norge.

- Det var grusomt 22 juli – men det var nødvendig, legger Breivik til.

Angrer på at han ikke aksjonerte mot journalistkonferanse

Bejer Engh ville vite om Breivik opplevde at han var i krig. Breivik forklarte han han ikke opplever å være i krig nå - men at han og hans meningsfeller forsøker å unngå en krig. Han forventer ikke at folk skal forstå dette:

- Selv blant militante nasjonalister så er det jeg har gjort veldig kontroversielt. Halvparten av militante nasjonalister synes Utøya-angrepet var for drøyt. Jeg visste det skulle blir kontroversielt, derfor forsøkte jeg å velge å ikke ta det målet. Jeg jobbet lenge mot SKUP-konferansen. Jeg synes det var et mer legitimt mål enn Utøya. Jeg jobbet hardt for å realisere det, dessverre klarte jeg ikke gjennomfør SKUP-aksjonen.