Norge

Sterke reaksjoner da video av dødsbomben ble vist i retten

Det var helt stille blant til tilhørerne i rettssal 250 da de fikk se overvåkingsvideoene fra eksplosjonen i Regjeringskvartalet.

  • Hans O. Torgersen
    Journalist

Alle visste hva som skulle skje, men likevel var det flere som gispet og en engelsktalende journalist som ropte «oh my god» da den hvite varebilen eksploderte, i samme øyeblikk som et av ofrene passerte rett bak den.

Sterke følelser

I det eksplosjonen utløses, ser man på videoen hvordan mennesker blir kastet rundt. Det samme ser man på overvåkingsfilmer fra Akersgaten.

Les også

- Gråtingen er et veldig sterkt uttrykk for en utrolig selvopptatthet

I sekundene etter eksplosjonen er det ikke mulig å se noen ting på opptaket, men da støv og vrakgods har falt til bakken, ser man at alt er ødelagt. I stillheten som ellers rådet, kunne noen snuft høres og flere tok til tårene da videoen viste glass som knuste, og bygninger som ble smadret.

Satt urørlig

Tiltalte Anders Behring Breivik satt nesten urørlig og så rett fremfor seg og på videoen, tilsynelatende uten sterke følelser.

— Denne eksplosjonen drepte åtte mennesker. I tillegg viser tiltalebeslutningen til ni personer som ble alvorlig fysisk skadet, forteller aktor, statsadvokat Svein Holden.

De pårørende som ønsket det, fikk forlate rettssalen før videoen ble vist.

FS00023783.jpg

Les mer om

  1. 22. juli