Nytt lungevirus kan spre seg til Norge

Folkehelseinstituttet sier de følger situasjonen om et nytt virus som kan føre til alvorlig lungesykdom, nøye. De utelukker ikke at det kan komme til Norge.

Reisende til Beijing i Kina blir møtt med informasjonsplakater om det nye lungeviruset som så langt ha krevd fire liv. Folkehelseinstituttet utelukker ikke at det kan komme til Norge.

– Videre spredning av viruset vil ikke være uventet, og vi må være forberedt på at det også kan komme smittede personer til Norge, sier seniorrådgiver Ragnhild Tønnessen ved Folkehelseinstituttet i en pressemelding sent mandag kveld.

Tirsdag morgen bekrefter kinesiske styresmakter at antallet smittede av viruset nå er oppe i 291, melder Reuters, ifølge NRK.

WHO kaller inn til krisemøte

Verdens helseorganisasjon (WHO) vil holde krisemøte om det nye sars-lignende viruset som krever stadig flere menneskeliv i Kina og andre asiatiske land. WHOs krisekomité samles onsdag i Genève og vil ta stilling til om virus-utbruddet skal betegnes som en internasjonal krise, noe som sjelden skjer og som er forbeholdt svært omfattende og alvorlige epidemier.

Les også

Nytt lungevirus i Kina kan smitte mellom mennesker

Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina, og har til nå krevd minst tre menneskeliv. Nærmere 220 mennesker er smittet, hovedsaklig i Kina, og det er også påvist enkelttilfeller i Japan, Thailand og Sør-Korea.

WHO tror at viruset trolig ble overført fra dyr til mennesker og at det også kan smitte mellom mennesker.

Det nye coronaviruset fører til en lungebetennelse-lignende sykdom med symptomer som feber og pusteproblemer. Ifølge kinesiske myndigheter smitter også viruset mellom mennesker.

Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina,

Mistanke om at mann er smittet i Australia

Australske helsemyndigheter opplyser tirsdag at en mann i Australia kan være smittet av coronaviruset. Han er plassert i isolasjon hjemme hos seg selv i Brisbane.

Helsemyndighetene venter nå på resultatene av testene som er tatt av mannen, og det kan ta flere dager før de er klare.

Australia har også innført helsetester for alle som kommer med fly fra Wuhan.

Folks temperatur blir sjekket på flyplassen i Incheon i Sør-Korea for å finne ut om folk kan ha symptomer etter at et nytt virus er blitt oppdaget. Det finnes ikke vaksine eller legemidler mot det nye viruset.

Unngå matmarkeder

Folkehelseinstituttet har kommet med reiseråd i forbindelse med utbruddet. De skriver at Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) vurderer risikoen for reisende til Wuhan, hvor viruset først ble påvist, som lav til moderat.

– Risikoen regnes som lav hvis man unngår besøk på matmarkeder med levende dyr og ferskvarer, skriver myndighetene.

Men Folkehelseinstituttet skriver også at reisende som tilhører risikogrupper, bør vaksinere seg mot sesonginfluensa innen 14 dager før avreise ettersom det også for tiden er utbrudd av sesonginfluensa i Kina.

Det finnes ingen legemidler eller vaksine mot det nye coronaviruset.

Les også

Kina bekrefter 139 nye virustilfeller

Ta forholdsregler

Som ved alle infeksjoner oppfordres det til god håndvask med såpe og vann som et forebyggende tiltak, eventuelt oppfordres det til bruk av alkoholbasert hånddesinfeksjon.

Folkehelseinstituttet oppfordrer videre til god mathygiene, samt unngå kontakt med syke mennesker, spesielt personer med luftveissymptomer.

Folk som har vært i Wuhan og utvikler tegn til lungebetennelse, bør kontakte lege med tanke på coronavirus.

Frykten er at viruset smitter raskere enn først antatt. 218 påviste tilfeller var registrert i Kina mandag. Det er en tredobling fra søndag.

Eksperter har slitt med å fastslå hvordan viruset sprer seg, og man har antatt at et sjømatmarked i Wuhan var sentrum for utbruddet.

Men mandag sa Kinas nasjonale helsekommisjon at mennesker kan bli smittet av viruset uten å ha besøkt byen, siden viruset smitter mellom mennesker.