Norge

Stoltenberg krever at Høyre avklarer om bruk av oljepenger

Stoltenberg mener Høyre og Frp før valget må gi velgerne svar på hva som vil være politikken til en ny regjering når det gjelder bruk av oljepenger, klima og skattekutt.

Jens Stoltenberg brukte i går den siste vanlige arbeidsdagen før jul på forberedelser til og innspilling av nyttårstalen i statsministerboligen. Foto: OLAV OLSEN

 • Karen Tjernshaugen
  Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef

— Det er synd for norsk økonomi at Høyre ikke kan være tydelige på at handlingsregelen vil ligge til grunn for en ny regjering. Jeg opplever at Høyre er uklare på dette, og skaper usikkerhet om grunnmuren i norsk økonomi. Høyre sier selv de støtter handlingsregelen, men det holder ikke så lenge Frp ikke er enige, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til Aftenposten.

Før valget i 2005, avklarte Ap, SV og Sp hva som ville være en ny regjerings politikk når det gjaldt EØS, NATO og skatt. I alle disse tre sakene hersket det stor uenighet mellom partiene. Stoltenberg mener Høyre og Frp før valget i 2013 må komme med avklaring i tre saker der det store sprik mellom Høyre og Frps politikk:

Handlingsregelen for bruk av oljepenger Klimapolitikken Skattenivået - Ingen forlanger at de skal legge frem en full regjeringsplattform med alle punkter avklart, men det er rimelig å forvente at de sier hva de mener om de viktigste sakene der de er uenige. Det må skje før valget, slik at velgerne vet hva de har å forholde seg til, sier Stoltenberg.

Les også

Stoltenbergs vanskeligste år

Vil ha klimasvar

Han mener usikkerheten rundt bruk av oljepenger er mest alvorlig.

— Tidligere var Frps motstand uansvarlige økonomiske politikk selve grunnlaget for at Høyre ikke ville sitte i regjering med Frp. Vi opplever i dag det største økonomiske tilbakeslaget i Europa i moderne tid, og ser voksende ledighet i våre naboland. Det siste vi trenger er usikkerhet om grunnmuren i norsk økonomi.

Les også

Stoltenberg refser regjeringspartnere om EØS

Frp stiller spørsmål ved om klimaendringene skyldes utslipp skapt av mennesker. Statsministeren mener velgerne må få vite om en ny regjering legger erkjennelsen av menneskeskapte klimaendringer til grunn.

— Vil en regjering med Høyre og Frp stille seg bak klimaforlikets mål og virkemidler? spør Stoltenberg.

Sprik i skatteløfter

Også i skattepolitikken mener Stoltenberg det er helt i det blå hva som vil bli politikken til en ny regjering.

— Hvis de velger ikke å avklare skattenivået er det også en beskjed til velgerne: Her hersker det usikkerhet. Det er rimelig å avklare omtrent hvilket skattenivå vi skal ha i samfunnet vårt. Det er svært stor forskjell på 25 milliarder i skattekutt, som Høyre lover, og 100 milliarder slik Frp lover, sier statsministeren.

Les også

Frp venter med store skatteløfter

Stoltenberg mener det ikke er grunnlag for å si at de tre rødgrønne partiene sprer tvil om hva som vil skje med EØS-avtalen i neste stortingsperiode dersom de skal regjere videre, slik Høyre hevder.

— Den rødgrønne regjeringen legger EØS-avtalen til grunn, og den er en forutsetning for oss. Klarere kan det ikke sies. Spørsmålet er om Høyre og Frp kan si det samme når det gjelder den økonomiske politikken, sier Stoltenberg.

karen.tjernshaugen@aftenposten.no

 1. Les også

  Billig fanesak etterlyses

 2. Les også

  Kaller Sigbjørn Johnsen en fartssynder

 3. Les også

  Gir gass inn i het økonomi

 4. Les også

  Slik blei Kyoto 2 til