Norge

Støttemarkering for George Floyd flyttes til Stortinget

Arrangørene bak den varslede demonstrasjonen mot politivold og rasisme i Oslo fredag, har ikke fått dispensasjon fra smittevernreglene. – Nå ønsker vi at folk skal bli med digitalt, sier arrangøren.

Over hele verden demonstrerer folk mot politivold og rasisme. Her fra en demonstrasjon i Australia.
  • NTB
  • Kristian Havnes Klemetzen
    Journalist

På grunn av smittefaren blir planen om å møtes ved USAs ambassade i Oslo droppet.

I stedet skal 50 utvalgte demonstranter samles foran Stortinget klokken 17 fredag.

– Hvem er de 50 utvalgte?

– Det er folk som har bidratt til arrangementet og som har støttet oss i kampen mot rasisme. I tillegg er det representanter for organisasjoner som har tilsluttet seg demonstrasjonen, sier Rahwa Yohaness hos arrangøren African Student Association (ASA), en studentorganisasjon ved Universitetet i Oslo.

Foran Stortinget vil det holdes taler og paroler og arrangementet skal strømmes.

– Nå ønsker vi at folk skal bli med digitalt, sier Yohaness.

På Facebook-arrangementet er det i halv ti-tiden fredag formiddag nesten 19.000 som har markert at de skal delta.

– Om flere enn 50 møter opp – det kan vi ikke gjøre noe med. Vi anbefaler bare folk å høre på det vi sier, og følge med på den digitale livesendingen. Vi har veldig god kontakt med politiet før markeringen.

En rekke personer opplyser imidlertid at de vil møte opp utenfor ambassaden til tross for at demonstrasjonen er flyttet derfra.

Menneskelig kjede

I tillegg skal det organiseres en «menneskelig kjede» i Oslo. Det betyr at folk står på rekke med en til to meters avstand.

– Den består av frivillige som skal organisere, folk som har meldt seg. De får tilsendt et møtepunkt, så det ikke blir for mange på en plass.

750 mennesker har så langt meldt seg til å delta på dette arrangementet.

Med alle som står som «interessert» på Facebook-siden blir det totalt over 57.000 personer som ønsker å protestere mot politivold og rasisme og markere George Floyds død.

– Det har vært et veldig stort engasjement, og det synes vi er veldig fint. Vi vil skape solidaritet, men siden vil lever under en pandemi så ønsker vi at folk blir med digitalt. Det er mange måter å skape endringer på, og vi vil ikke at folks liv skal settes i fare, sier Rahwa Yohaness hos arrangøren ASA.

Les også

Uidentifiserte politistyrker i «opprørsrustning» vekker bekymring i Washington

«Upassende og ulovlige» demonstrasjoner i Sverige

I går hadde USA sin tiende dag med demonstrasjoner, markeringer og også opptøyer, etter at videoen av hvordan politiet behandlet George Floyd under en pågripelse ble delt på internett.

De fire politibetjentene som deltok i pågripelsen er alle blitt siktet og arrestert.

Fortsatt demonstreres det – ikke bare i USA, men over hele verden. For to dager siden demonstrerte flere tusen mennesker i Stockholm. Da kalte landets profilerte statsepidemiolog Anders Tegnell demonstrasjonene «upassende og ulovlige» av smittevernhensyn.

– Vi vet at denne typen forsamlinger utgjør en risiko, så de er både upassende og ulovlige. Det er en risiko for at vi får en økt smittespredning i etterkant, sa Tegnell onsdag.

Les også

  1. Tegnell: Demonstrasjonene er upassende og ulovlige

  2. Minneseremonier for George Floyd i Minneapolis og New York