Syv Røde Kors-frivillige i karantene – behandlet person som brøt hjemmekarantene

Organisasjonen er bekymret for at folk ikke overholder smittevernrådene fra myndighetene.

Søndag ble syv frivillige i Røde Kors i Rogaland satt i hjemmekarantene av kommunelegen.

Grunnen var at en person som egentlig skulle vært i hjemmekarantene på grunn av mulig koronasmitte, ble behandlet av organisasjonens personell da han trengte medisinsk assisanse noen hundre meter fra vaktstasjonen.

– Røde Kors sin vaktstasjon ble lørdag oppringt av tredjeperson som meldte om en person som trengte medisinsk assistanse noen hundre meter fra vaktstasjonen. Fem frivillige fra vaktstasjonen rykket ut og gav vedkommende førstehjelp på stedet. Pasienten ble deretter overlevert ambulansepersonell, skriver Røde Kors i en pressemelding mandag.

Tilbake på vaktstasjonen ble Røde Kors oppringt av AMK-sentralen med beskjed om at vedkommende de hadde behandlet skulle vært i hjemmekarantene på grunn av mulig korona-eksponering. Røde Kors opplyser at de ble bedt om å holde sitt personell i karantene inntil prøveresultatene av vedkommende var klare. Vaktstasjonen ble deretter stengt.

– Kan føre til svekket beredskap

Anders Thorheim, enhetsleder for beredskap og samfunnssikkerhet i Røde Kors

– Vi kjenner ikke bakgrunnen for at denne personen oppholdt seg ute blant andre mennesker, men for våre frivillige betyr dette både en engstelse for selv å ha blitt smittet og at vår beredskap i området er svekket. Flere slike hendelser vil føre til svekket beredskap i Norge, sier Anders Thorheim, enhetsleder for beredskap og samfunnssikkerhet i Røde Kors i pressemeldingen.

De berørte Røde Kors-frivillige skal være i hjemmekarantene frem til prøveresultatene for personen som brøt karantenen er klare.

Anbefalingene fra Folkehelseinstituttet (FHI) er at alle som har vært i områder med vedvarende koronasmitte skal holde seg hjemme i 14 dager etter hjemkomst, uavhengig av om de har symptomer eller ikke. Se oppdaterte anbefalinger på FHIs nettside.

Les også

Karanteneråd: Ikke del seng, toalett eller dusj, og vask deg ofte

Går på butikken og treningssenter

Tidligere denne uken advarte legevakten i Bergen mot at flere personer i hjemmekarantene ikke overholder rådene fra helsemyndighetene.

Flere har blant annet vært på butikken og treningssenter.

Legevaktsjef Dagrun Waag Linchausen minner om at karantenereglene gjelder hele døgnet, ikke bare i det tidsrommet man skulle vært på jobb.

Røde Kors sier at de også er bekymret for at folk ikke følger helsemyndighetenes smittevernråd.

– Røde Kors ber alle respektere smittevernrådene fra Folkehelseinstituttet og kommuneleger. Bryter man en karantene eller trosser andre anbefalinger, utsetter man ikke bare seg selv men også andre for potensiell smittefare, sier Anders Thorheim.

Innfører nye tiltak for å hindre smitte

Røde Kors opplyser at de har innført ekstra hygienerutiner for å begrense smittefare blant de frivillige.

Etter helgens hendelse har de valgt å stramme inn tiltakene ytterligere. Frivillige som skal ha kontakt med en pasient eller andre, må først avklare om vedkommende skulle vært i hjemmekarantene eller isolasjon.