Jurister advarer mot en anke fra Riksadvokaten i Breivik-saken
- Jeg tror ikke noen andre enn muligens de rettssakkyndige Torgeir Husby og Synne Sørheim kan være misfornøyd med denne dommen, sier bistandsadvokat Carl Bore.
De som ble rammet av terrorangrepet den 22. juli 2011, pustet lettet ut da de fikk høre at Anders Behring Breivik ble funnet tilregnelig og dømt til 21 års forvaring. Rapporten til de to første sakkyndige psykiaterne, Torgeir Husby og Synne Sørheim, ble feid til side.
Nå håper bistandsadvokat Carl Bore at ingen av partene anker saken.
BAKGRUNN:
Anders Behring Breivik er tilregnelig, dømt til fengsel
— Det vil være veldig opprivende med en ny full gjennomgang av saken i lagmannsretten. Det ville være veldig tungt for mine klienter dersom Riksadvokaten velger å anke på bakgrunn av rapporten til Husby og Sørheim, sier han.
Han mener det er en ankesak som ingen trenger.
- Har vist styrke
— For meg vil det oppfattes som konstruert. Hvis Riksadvokaten velger å anke, kan det bli bråk.
- Hva slags bråk?
— Mange vil stille spørsmål om hva det er Riksadvokaten driver med.
Stanghelle: - Terskelen for å anke er nok høy
Bore mener saken viser at domstolen ikke skal være bundet av en rapport fra sakkyndige.
— Dommerne har vist styrke, kommenterer Bore.
Også bistandsadvokat John Christian Elden mener at Riksadvokaten burde droppe en anke.
— Vi får håpe Behring Breivik gjør det forsvarerne sa torsdag ved å vedta dommen på stedet. Da vil Riksadvokaten neppe anke til hans gunst, også fordi dette er innenfor deres subsidiære påstand, sier Elden til Aftenposten.no.
Professor: - Kan ta hensyn til belastning
Strafferettsprofessor Jo Stigen ved Universitet i Oslo er enig med advokatene og håper det ikke blir noen anke.
— Man trenger ikke noen ny prosess. Det vil være opprivende for samfunnet, mener professoren.
Behring Breivik har lovet ikke å anke dersom han blir kjent tilregnelig. Dersom han holder løftet, er det opp til påtalemyndighetene om dommen fra Oslo tingrett vil bli rettskraftig.
— Dersom dommen er solid håndverk, kan påtalemyndigheten respektere dommen. Men om de mener veldig sterkt at avgjørelsen er gal, vil det være normalt at de anker, sier professoren.
— Men er et ikke en fare for at Inga Bejer Engh og Svein Holden vil bli ganske upopulære om de anker dommen?
— Påtalemyndigheten kan ikke ta hensyn til popularitet. Det er også en god ting at aktorer i Norge ikke blir valgt politisk, slik de blir i noen andre land. Men noe påtalemyndigheten kan ta hensyn til og som kan være en grunn til ikke å anke, er at en ny rettssak vil bli en stor belastning.
Stigen sier han også var ørlite overrasket over at dommerne landet på tilregnelighet.
— Jeg var absolutt ikke sikker på det. Men når dommen først ble slik, er jeg ikke overrasket over at den ble enstemmig. Jeg kan tenke meg at det har vært ganske friske diskusjoner og at de har jobbet hardt for å bli enige. Det ville vært uheldig med dissens i denne saken.
Lettet
Advokat Carl Bore sier hans klienter nå er lettet.
— Dette er det utfallet som gir størst mulighet til å legge saken bak seg. Jeg tror ingen andre enn muligens de rettssakkyndige Torgeir Husby og Synne Sørheim vil være misfornøyd med denne dommen, sier Bore.
— Mine klienter oppfatter dette som en riktig dom, legger han til.
Han sier hans klienter ikke har kunnet forstå hvordan en så kompleks terrorhandling skulle kunne ha blitt begått av en utilregnelig person.
— De mente at rapporten til de første sakkyndige inneholdt elementer som de mente var søkt. Man har fått inntrykk av at man sykeliggjør politiske oppfatninger hos Behring Breivik. At det skal være en psykose hos Behring Breivik, har man problemer med å forstå, sier Bore.
Spent på premissene
Det juridiske miljøet ventet i formiddagstimene i dag i spenning på at dommerne i Oslo tingrett skulle lese opp hvorfor de mente den sakkyndige rapporten som konkluderte med at Anders Behring Breivik var paranoid schizofren ikke skapte tilstrekkelig tvil om hvorvidt han var strafferettslig tilregnelig.
— Det blir interessant å høre hvorfor de legger til grunn at den første undersøkelsen ikke gir grunn til så stor tvil at det etter vanlige regler skal gi utilregnelighet, sier Erik Keiserud, leder i Advokatforeningen.
- Roser dommerne etter Breivik-dommen
Han sier at dersom Riksadvokaten mener domstolen har vurdert beviskravene uriktig, så kan han velge å anke dommen.
Riksadvokat Tor-Aksel Busch sa i formiddag at han ikke vil gi noen kommentarer før senere på dagen.