Tydelig klimaprofil da prinsesse Ingrid Alexandra ble konfirmert

Prinsessen fremhevet sitt miljøengasjement i en personlig skrevet hilsen til gjestene i Slottskapellet. Dagens konfirmasjon ble preget av klodens fremtid.

Prinsesse Ingrid Alexandra leste selv Frans av Assisis bønn.

Den nærmeste familien satt på rekke og rad i Slottskapellet: Kongen, dronningen, kronprinsessen, kronprinsen, prins Sverre Magnus, Marius Borg Høiby, prinsesse Märtha Louise og hennes barn.

Fra konfirmasjonen i Slottskapellet.
Oslo-biskop Kari Veiteberg fulgte prinsessen opp til alterringen.

Men selv om prinsesse Ingrid Alexandra er nummer to i arverekken og den første kvinnelige tronarvingen siden 1400-tallet, var hun i dag først og fremst barnebarn, datter, søster, niese og kusine.

Den nærmeste familien var tydelig beveget av stunden: Både dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit var synlig rørt under gudstjenesten.

Dronning Sonja, kronprinsesse Mette Marit, kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra, kong Harald, prinsesse Astrid, fru Ferner, prinsesse Märtha Louise, Marius Borg Høiby og prins Sverre Magnus under prinsesse Ingrid Alexandras konfirmasjon i Slottskapellet.
Fadderne Marit Tjessem, kronprinsesse Victoria av Sverige, kronprins Frederik av Danmark og kong Felipe VI av Spania i under prinsesse Ingrid Alexandras konfirmasjon i Slottskapellet.

Programmet alle fikk utdelt i kapellet hadde en helt spesiell hilsen til gjestene fra dagens hovedperson – i form av et program med et «frøark» til sommerblomster.

En personlig hilsen fra konfirmanten, i et program med frø som skal bli til sommerblomster.

«Når dette papiret legges i jorda, vil det med tiden vokse frem forskjellige fargerike sommerblomster. Jeg håper det kan være en påminnelse om at det er bare vi som kan ta vare på jorda vår».

Hilsenen er undertegnet Ingrid, som er navnet familie og venner bruker om prinsessen, og signaliserer tydelig hennes personlige miljøengasjement.

– Fortsett å stille vanskelige spørsmål

Aftenposten skrev i dag om prinsessens konfirmasjonsforberedelser, som blant annet handlet om prestasjonspress og rasisme. I sin preken trakk biskop Veiteberg frem disse diskusjonene og oppfordret prinsessen direkte, og ba henne fortsette å stille de vanskelige spørsmålene:

– Mange unge kjenner at livet butter imot, at de møter nådeløse krav. Den viktigste oppgaven for kirken i en slik situasjon er å jobbe for å spre mot og livsglede. Spre håpshistorier, slik at man kan se en annen fremtid, fremholdt biskopen.

Sogneprest i Asker menighet, Karoline Astrup, og Oslo-biskop Kari Veiteberg.

– Takk, konfirmant!

Veiteberg leste også opp prinsessens egen hilsen fra programmet, og la vekt på hvordan konfirmanten med disse konkrete frøene sprer nettopp håp.

Biskop Kari Veiteberg.

– Takk, konfirmant! Du er en av de mange unge som ber folk om å gjøre noe for miljøet. Ved å plante, gjør vi noe! Blomster som vokser, gjør noe! La oss ta vare på hverandre, og den sårbare jorden vår, sa Kari Veiteberg.

Så ventet et innslag med slampoesi fra Evelyn Rasmussen Osazuwa, også dette med klar miljøprofil. Kloden er syk, var budskapet.

Selv leste prinsessen fra Frans av Assisis bønn.

Under selve gudstjenesten var for øvrig alle talene og innslagene fremført av kvinner.

God tone under gudstjenesten.

Tanten, prinsesse Märtha Louise, leste Kjærlighetens høysang fra Paulus' første brev til korinterne.

– Så blir de stående disse tre. Tro, håp og kjærlighet. Men størst blant dem er kjærligheten, leste prinsesse Märtha Louise.

Da biskop Kari Veiteberg minnet om dagen da prinsessen ble døpt for 15 år siden, måtte kronprinsesse Mette-Marit låne et lommetørkle av svigerinnen, prinsesse Märtha Louise, for å tørke en tåre.

Fra Slottskapellet

Får regnskogsmykke i gave

Prinsesse Ingrid Alexandra har lenge vært opptatt av miljøvern. Hennes aller første offisielle oppdrag var da hun møtte Miljøagentparaden på Slottsplassen under Verdens miljødag i 2009.

– Jeg håper hun tar med seg miljøengasjementet videre, sier Are Shaw Waage i Miljøagentene.

Det var derfor ikke så overraskende at miljøet kom i fokus under dagens seremoni. Sjefsagent Are Shaw Waage i Miljøagentene er en av de få gjestene som er invitert under paraplyen «organisasjoner», blant annet sammen med administrerende direktør Ole Erik Almlid, NHO og LO-leder Hans Christian Gabrielsen.

– Prinsessen har vist flere ganger at hun er opptatt av miljø. Jeg håper hun tar med seg dette engasjementet videre, sier Are Shaw Waage.

I gave fra Miljøagentene fikk hun et symbolsk smykke, der et tre i regnskogen er avbildet.

– Dessverre veldig aktuelt i disse dager, vi vet at både prinsessen og hennes bestefar, Kong Harald, er opptatt av dette, sier Are Shaw Waage.

Miljø fortsetter som en rød tråd

Klima fortsetter å være en rød tråd gjennom hele konfirmasjonen. Da bestemor og dronning Sonja ønsket velkommen til lunsj på slottet trakk også hun frem at Ingrid Alexandra har vært opptatt av å ta vare på naturen helt fra hun var liten, og at det derfor var naturlig av prinsessen ga gjestene blomsterfrø i gave.

– Det engasjementet håper jeg vil følge deg hele livet. Dessuten er det noe symbolsk i at det vakre trenger tid og omsorg for å kunne spire og blomstre. I dette tilfellet sommerblomstene som ligger gjemt i frøene. Det vi investerer tid og engasjement i, kan vi senere høste godt av senere, sa dronning Sonja til sitt barnebarn.

Kjøttfri konfirmasjon

Lunsjen gjestene blir servert er helt uten kjøtt; forretten er laksetartar med avokado, ingefær, jordskokkchips, dandert med urter fra hagen, hovedretten er bakt kveite med høstgrønnsaker og skalldyrsjy og desserten er rullekake og mangosorbet.

Kong Harald: Norge, verden og jorden trenger engasjement.

Også kongen er synlig stolt over sitt barnebarn, og trakk rørt frem i sin tale gleden over at prinsessen har et så sterkt engasjement for miljøet.

– Det trenger vi. Det trenger Norge. Det trenger verden. Og det trenger jorden, sa kong Harald og presiserte at prinsessen blir voksen i en tid da det å bygge bro mellom folk – og det å redde kloden – vil være blant de viktigste oppgavene.

– Jeg er sikker på at du og din generasjon, med deres kunnskap og klokskap, vil klare å finne gode løsninger. Bedre enn noen av oss som har gått foran dere, hilste han sin sønnedatter.

Kronprinsessen: Du kommer til å gå rakrygget gjennom verden

Kronprinsparet holdt en nær og privat tale til sin datter. De beskrev henne som fantasifull, sporty og temperamentsfull.

– Du er et usedvanlig klokt menneske. Den kraften du har hatt ideg siden dagen du kom til verden er ikke alle forunt. Vi har aldri vært i tvil om at du kommer til å gå rakrygget gjennom verden, sa Mette-Marit.

Prinsessen selv takket blant annet sine foreldre, søsken, besteforeldre, barnevakter i sin tale. Hun spøkte med dronning Sonjas visdomsord om oppdragelse, noe som medførte en god latter blant gjestene.

– Takk, mamma og pappa. Takk for at dere har oppdratt meg. Takk for alt jeg har lært av dere, og for at dere har hjulpet meg til å bli den personen jeg er i dag, sa hun.

Mange prominente gjester

Slottskapellet var vakkert pyntet grønt, og alteret prydet diskret av avskårne hortensia i lys rosa og hvitt, under dagens seremoni.

Blant gjestene fra det offentlige Norge var stortingspresident Tone Trøen – i romeriksbunad – og hennes mann Per Kristian Trøen. Erna Solberg representerer Regjeringen og har med sin mann, Sindre Finnes.

Kapellet var pent pyntet i grønt.
Erna Solberg og Sindre Finnes ankom kapellet.

Historisk

For første gang var det to kvinnelige prester, Oslo-biskop Kari Veiteberg og preses i Bispemøtet Helga Haugland Byfuglien, som forrettet i en kongelig konfirmasjon. Alle bidragene fra talerstolen, også de kulturelle, var det kvinner som sto for.

Under den hvite kappen har prinsessen på en bunad fra Øst-Telemark som er en konfirmasjonsgave fra kongeparet. Dronning Sonja har selv brodert en blomsterranke på stakken, ifølge dronningen en krevende oppgave, som innebar at stingene ble tatt opp og stukket på ny en rekke ganger.

Sogneprest i Asker menighet, Karoline Astrup, har vært prinsessens prest under konfirmasjonsforberedelsene, og bidro også i seremonien.

Nesten alle de kvinnelige gjestene fulgte prinsessens eksempel og hadde på bunad. Antrekket i konfirmasjonen er for øvrig mørk dress.

Også konfirmantens mor, Mette-Marit, fikk bunad, en Rogalandsbunad, i konfirmasjonsgave i 1988.

Og som om ikke en Øst-Telemarksbunad er nok; gaven fra prinsessens hjemkommune Asker er nettopp en Askerbunad.

Lunsj etter gudstjenesten

Prinsesse Ingrid Alexandra avsluttet lunsjen med å takke sine foreldre, besteforeldre og øvrige familiemedlemmer for omsorg og støtte.

Gjestene lo da prinsessen leste opp flere ordtak som Dronning Sonja innimellom siterer i «oppdragelsessammenheng».

Etter at den offisielle markeringen av prinsessen er avsluttet blir det en privat feiring på Skaugum lørdag kveld.