Vy klarer ikke å få alle hjem torsdag kveld. Uklart når Østfoldbanen åpner igjen.

Togene står, og flere steder er det ikke taxier å oppdrive. Uvær, lynnedslag og vedvarende signalfeil har skapt kaos i togtrafikken torsdag og førte to ganger til full stans på T-banen.

Uvær skapte store problemer i togtrafikken på Østlandet torsdag. Dette bildet er tatt på Oppegård stasjon rett før klokken 07.

Det har vært store problemer i togtrafikken på Sør- og Østlandet torsdag. Både Vy og Flytoget hadde store problemer med mange innstilte tog og klarte ikke skaffe alternativ transport. Minst ni strekninger har vært berørt.

Østfoldbanen er fortsatt stengt klokken 19 torsdag, og det er uklart når den åpner igjen. Samtidig sliter Vy med å skaffe nok alternativ transport.

Ny informasjon er varslet klokken 21.30, opplyser Vy på sine nettsider. Banen er stengt mellom Oslo S og Ski på grunn av en ødelagt sporveksel på Bekkelaget.

– Vi har noe alternativ transport, men langt ifra nok. Vi gjør alt vi kan for å få folk frem, men det har rett og slett blitt en for voldsom oppgave i dag, sa pressesjef i Vy, Åge-Christoffer Lundeby, til NRK tidligere på ettermiddagen.

Vy opplyser at det er få tilgjengelige busser og taxier og ber passasjerer som har planer om å benytte Østfoldbanen, om å vurdere andre transportmidler.

Vy: – Vi gjør alt vi kan

Det kraftige regnet og tordenværet på Østlandet det siste døgnet har ført til store utfordringer. I morgentimene var det totalt kaos i togtrafikken og nesten alle tog var innstilt, både hos Vy og Flytoget.

Også andre steder har Vy og Bane Nor problemer. Sørlandsbanen er stengt mellom Kongsberg og Bø på grunn av ras. Her kommer en ny oppdatering natt til fredag.

– Østfoldbanen er fortsatt stengt. Vi har noe alternativ transport, men langt ifra nok. Vi gjør alt vi kan for å få folk frem, men det har rett og slett blitt en for voldsom oppgave i dag, sa pressesjef i Vy, Åge-Christoffer Lundeby, til NRK torsdag ettermiddag.

Disse strekningene er rammet

Disse strekningene er fortsatt rammet (status 18.20), ifølge hjemmesiden til Vy.

  1. Ski-Kolbotn: Strømproblemer. Stengt.
  2. Nittedal-Hakadal: Signalfeil. Færre spor og togene kjører i kø.
  3. Tangen-Stange. Signalfeil. Togene kjører med redusert hastighet.
  4. Nordagutu-Bø. Signalfeil. Stengt. Få tilgjengelige busser/taxi. Passasjerer bes vurdere alternative transportmidler.
  5. Kolbotn-Oslo S: Signalfeil. Stengt. Få tilgjengelige busser/taxi. Passasjerer bes vurdere alternative transportmidler.
  6. Oslo S-Nordstrand: Signalfeil. Færre spor i bruk og togene kjører i kø.

Noen av feilene i togtrafikken skyldes uværet som rammet store deler av landet i løpet av natten. Over 19.000 lynnedslag ble registrert i løpet av seks timer. I tillegg har det vært vedvarende signalfeil på flere av strekningene på Østlandet, blant annet strekningen Oslo-Kolbotn. Her er det stengt for togtrafikk.

Gardermobanen var stengt på grunn av signalfeil mellom Kløfta og Oslo lufthavn. På hovedbanen var strekningen stengt mellom Dal og Jessheim på grunn av signalfeil. Sørlandsbanen var også stengt på grunn av ras.

Flytoget i rute igjen

Klokken 13.23 meldte Bane Nor at Gardermobanen er gjenåpnet for trafikk, men at noen forsinkelser og innstillinger måtte påregnes den første tiden. Klokken 15.30 skrev Flytoget på sine hjemmesider at det er avvik i trafikken i dag.

Klokken 15.40 var det oppdatert med at to av de tre neste flytogene fra Oslo S til Gardermoen, med avgang 15.50 og 16.10, var innstilt. Klokken 16.55 har ikke vært varslet om noen nye innstillinger siden 16.10-avgangen.

I 18-tiden er meldingen om avvik borte, og togene ser ut til å være i rute igjen.

Mange innstilte tog og passasjerer som må finne alternative reiseruter torsdag morgen. Her fra Nationaltheatret kort tid før klokken 09.00.

Vy: Sterkt beklagelig

– Det er tusenvis av mennesker som ikke har fått den transporten de skal ha. Vi har ikke lykkes med å skaffe alternativ transport, sa pressesjef i Vy, Åge-Christoffer Lundeby tidligere torsdag.

– Hvorfor har dere ikke klart å skaffe alternativ transport?

– Norge er ikke stort nok hvis du plutselig skal skaffe buss i stedet for tog for tusenvis av mennesker. Det er ikke enkelt å begynne å ringe klokken seks om morgenen. Det er sterkt beklagelig, men det er forklarlig likevel. Det er ikke vanskelig å tenke at mange er fortvilet, sier Lundeby.

Vy og Bane Nor oppfordret torsdag moren reisende om å finne alternative transportmidler for å komme seg frem. I hovedstaden var det så stor pågang hos taxiselskapene, at det ikke var mulig å bestille taxi i perioder.
Les også

Samferdselsdepartementet kaller inn til møte om togforsinkelser

– Fullstendig sammenbrudd

Bernt Roger Eliassen er en av dem som fikk en tung start på arbeidsdagen. Aftenposten snakket med ham like før klokken åtte torsdag morgen. Da hadde han møtt opp på stasjonen i Oppegård ti over seks. En time senere fikk han haik med en dame til Hauketo, før han kom seg på en trikk inn mot Oslo sentrum.

Han mener imidlertid at kaoset føyer seg inn i rekken av trøbbel denne sommeren.

– Det er fullstendig sammenbrudd på alle områder, og hverken trafikken eller informasjonen fungerer. Det er veldig fortvilende, sier Eliassen.

– Det er milevis med kø og lite informasjon, sier Aksel Pettersen. Her fra køen på Oslo S i morgentimene.

En signalfeil har de siste ukene ført til at det bare har vært trafikk på ett spor på strekningen. Eliassen mener det bare var et tidsspørsmål før også det andre sporet ville være nede. Han mener det var totalt fravær av alternativ transport.

– Jeg har bodd i Oppegård i 23 år. For noen år siden kom det faktisk busser når toget ikke gikk. Nå skylder de på at de ikke får tak i noen, sier Eliassen.

– I dag skaper været problemer. Må man ikke har forståelse for det?

– Hvis ikke det er torden eller lyn, så er det snøstorm eller solslyng, sier han.

Vy: Ikke en varslet katastrofe

Lundeby i Vy vil ikke gå med på at dagens trafikkaos var en varslet katastrofe, og at det kan kobles til problemene de siste ukene. Han peker for eksempel på at en anleggsmaskin kjørte på en sporveksel på Bekkelaget torsdag morgen.

– Så har uvær over hele Østlandet satt ut T-banen og fem togstrekninger. Men dette er også innenfor ansvarsområdet til Bane Nor, sier Lundeby.

I Oslo ble også T-banen kraftig rammet av strømproblemer.

Ved 08.40-tiden torsdag ble det meldt om full stans på alle linjer på grunn av strømstans. Klokken 09.35 var trafikken på T-banen i gang igjen. Ruter sa det må påregnes forsinkelser utover dagen.

Slik så det ut på Tøyen T-banestasjon torsdag morgen. Mange måtte ta bena fatt da tog og T-bane ikke gikk, og det ikke var taxier å oppdrive.