DN: Forbundsleder i Flygerforbundet tror på snarlig løsning i SAS-streiken

Etter ett døgn med megling er SAS og pilotene fortsatt ikke kommet til enighet, men nå signaliserer lederen i Flygerforbundet at en løsning kan være like rundt hjørnet.

Yngve Carlsen i Norsk Flygerforbund omgitt av pressefolk i det han ankommer meklingen mellom SAS og pilotene hos Riksmekleren torsdag formiddag.

– Jeg håper flyene kan gå igjen om kort tid, sier Yngve Carlsen, leder i Norsk Flygerforbund foran pressen på vei inn til Riksmekleren, ifølge DN.

Partene har sittet i forhandlinger siden onsdag klokken 11, og har nå sittet i et døgn uten å komme til en enighet. Totalt 4015 avganger er kansellert siden pilotene la ned arbeidet sist fredag, og riksmekler Mats Wilhelm Ruland omtalte i går situasjonen som veldig fastlåst.

– Det er betydelig avstand mellom partene, sa Ruland til NRK.

Torsdag sier Carlsen til DN at de ønsker å forbli ved forhandlingsbordet til de finner en løsning.

– Hvis ikke hadde vi ikke sittet her, sier han til avisen.

Leder Jan Levi Skogvang i pilotforeningen i Parat ønsker overfor Aftenposten ikke å svare på om han tror på en løsning i løpet av dagen.

– Vanskelig

Ifølge Ruland er det i all hovedsak de samme punktene fra forrige megling som går igjen. Han forteller at hovedutfordringen er at partene ikke i tilstrekkelig grad har kommet hverandre i møte.

Flere tusen passasjerer er rammet av den pågående SAS-streiken. Etter over 18 timer meglet partene fortsatt klokken 5.30 torsdag morgen.

– Det er vanskelig. Det er et profesjonelt klima med profesjonelle parter som har vært i megling tidligere, sier han til NRK.

Ved 21-tiden onsdag uttalte Ruland at det var bevegelse i SAS-streiken, men ikke nok til at de var i mål. Partene har ikke satt en frist om hvor lenge de skal megle.

I skrivende stund er alle SAS-opererte avganger frem til midnatt torsdag kveld kansellert. Dermed er 4015 avganger kansellert siden pilotene la ned arbeidet sist fredag. I gjennomsnitt berøres 95 passasjerer pr. flyvning, ifølge SAS.

Her kan du se hvilke flyvninger som er kansellert:

– Konstruktiv fase

Da NHO Luftfart og pilotene i Norsk Flygerforbund og Parat møttes til megling før helgen, endte det med brudd, noe som førte til den omfattende pilotstreiken som fortsatt pågår.

– Vi ser positivt på at vi nå er over i en konstruktiv fase ved at Riksmekleren har funnet grunnlag for å gå i gang med en megling igjen. Vi håper på et godt utfall som gjør at vi snarest mulig får flyene på vingene igjen, sier Johansen i SAS.

Ifølge svenske Dagens Nyheter er også svenske og danske representanter fra SAS og berørte fagforeninger på plass i Oslo under meglingen.

Riksmegler Mats Wilhelm Ruland møtte pressen onsdag kveld.

Steile fronter

Et av hovedkravene til pilotene er en mer forutsigbar arbeidstid. I dag får flere piloter kjennskap til turnusen sin først 14 dager i forveien. I tillegg har pilotenes lønn stått stille siden 2012, ifølge leder Jan Levi Skogvang i Scandinavian Norge Flygerforening.

SAS-ledelsen har på sin side beskyldt pilotene for å stille krav som truer selskapets lønnsomhet.

– De skyhøye kravene er helt uforenelig med videre satsing for SAS sin del for at vi skal være konkurransedyktige, har SAS hevdet.

Fra og med onsdag permitterer SAS rundt 930 kabinansatte og 70 stuere som følge av streiken. Likevel har pilotene høstet støtte fra kolleger både på bakken og i kabinen.

Pilotene har støtte i befolkningen

To av tre nordmenn sier de støtter SAS-pilotenes krav. Det kommer frem i en spørreundersøkelse InFact har gjort for Parat.

Hele 65 prosent sier de støtter kravet om mer forutsigbar arbeidstid. 58 prosent av befolkningen sier også at de støtter kravet om å over tid komme opp på samme lønnsnivå som ansatte i sammenlignbare flyselskaper.

Parat-leder Vegard Einan sier tallene er gledelige og håper partene klarer å finne en løsning som gir bedre forutsigbarhet.

– Vi registrerer også stor støtte i kravet om at det ikke skal være mulig å pålegge arbeid syv helger på rad. Tallene viser at over 76 prosent av befolkningen viser sympati med et slikt krav, sier Einan til NTB.