Norge

Temperaturen i bil parkert i sommersol stiger raskt

I løpet av en halvtime kan temperaturen i bilen bli 20 grader varmere enn ute, viser resultatene fra NAFs test av hvor raskt bilen blir varm i sommersolen.

Temperaturen i bilen kan stige meget raskt når den står parkert i sommersola, og det er viktig å ikke forlate barn eller dyr i en varm bil. Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

 • NTB

– Varmen stiger overraskende fort, og for små barn kan dette være farlig. De regulerer ikke kroppsvarmen gjennom svetten så godt som oss voksne, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

For å undersøke hvor raskt temperaturen stiger, parkerte NAF en bil i sommersola en dag i midten av august utstyrt med temperaturmåler. Ute var det 24 grader.

I løpet av fem minutter var temperaturen inne i bilen steget til 34 grader. Etter ti minutter viste måleren over 37 grader, og etter en halvtime var det over 44 grader inne i bilen. Temperaturen steg altså med 20 grader sammenlignet med utetemperaturen i løpet av 30 minutter.

Den voldsomme temperaturstigningen skyldes at solstrålene reflekteres i seter, dashbord og utstyr i bilen, og det er ikke bare barn som kan ta skade av dette, men også kjæledyr.

– Normalt har hunder en kroppstemperatur på rundt 38,5 grader, men innestengt i en varm bil kan kroppstemperaturen øke, og kommer den opp i over 40 grader begynner det å bli svært farlig og i verste fall dødelig for hunden, sier klinikkleder ved Veterinærhøgskolen, NMBU, Kristin Wear Prestrud.

Les mer om

 1. NAF
 2. Hund
 3. Barn

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  Sommervarmen er blitt for ubehagelig. Og det vil bli verre i tiårene som kommer.

 2. VERDEN

  California erklærer unntakstilstand på grunn av skogbranner

 3. VERDEN

  Klimaforskere: Grønland har passert «point of no return»

 4. NORGE

  Nå tiner også selve fjellet i Glittertind og Galdhøpiggen

 5. VERDEN

  Dette skjedde også under siste istid. Da ble vår del av verden forandret svært raskt.

 6. VERDEN

  Sydpolen-temperatur stiger tre ganger raskere enn på resten av kloden