Hitlers amatørbilder selges for millioner

Alle ekspertene er enige om at det er middelmådig kunst. Likevel ble 14 bilder solgt for 3,5 millioner kroner forrige helg.

A watercolour of the old registry office in Munich by former German dictator Adolf Hitler lies next to a catalog of his paintings and drawings at Weidler auction house in Nuremberg November 18, 2014. The watercolour, which was painted by Hitler around 1914 and includes an original bill of sale from a Munich art dealer in 1916
  • Michael E. Miller The Washington Post.

Auksjonshuset Weidler i Nürnberg arrangerte en uvanlig auksjon forrige helg. På fint utskårne staffelier hadde auksjonarius hengt opp 14 salgsobjekter, alt fra dekorative akvareller av tyske slott til vakre blomsterbilder.

Ingen av maleriene var spesielt gode, erkjente ekspertene. Likevel solgte denne samlingen av middelmådig kunst som om det var mesterverker, og innbrakte intet mindre enn 3,5 millioner kroner. Den syvsifrede summen har nok mindre å gjøre med kunstverkenes kvalitet enn med de syv bokstavene nederst i hjørnet:

"A. Hitler."

Tvilsom etikk

70 år etter at Nürnberg var åsted for krigsforbryterprosessen mot nazilederne – forbrytelser som fikk verden til å sverge «aldri igjen» – viste auksjonshuset Weidler en skisse av en naken kvinne signert ingen ringere enn Der Führer selv, Adolf Hitler.

Salget av kunst fra massemorderens unge år er bare den seneste av en rekke omstridte auksjoner. I fjor fikk Sotheby's kritikk da de solgte et verk av den østerrikske maleren Egon Schiele uten å betale erstatning til familien som nazistene angivelig hadde stjålet bildet fra. (Sotheby's sa det ikke fantes tilstrekkelig bevis for å slå fastslå at Schiele-maleriet var blitt stjålet.)

I april ble en auksjon av håndverksarbeider laget av japansk-amerikanere i interneringsleirer under annen verdenskrig avlyst etter protester fra publikum. Og tidligere denne måneden avbrøt demonstranter en auksjon av rituelle dukker fra hopi-indianerne med ropene «dere kan ikke selge hellige verker!»

Striden kommer på samme tid som prisene på kunst skyter i været på auksjoner rundt i verden. I mai ble Pablo Picassos "Kvinner i Alger" det dyreste maleriet som noen gang er solgt på auksjon da en anonym budgiver fikk tilslaget på 1,4 milliarder kroner.

Adolf Hitlers akvarell Byprospekt fra Wien 1910-1912 ble solgt for 180 000 kr i Bergen i 2007.

Arisk renhetSalget av Hitlers ungdomskunst er imidlertid spesielt sensitivt. Bildene av blomsterpotter og nakne kvinner virker groteske med tanke på kunstnerens senere forbrytelser, særlig jødemordet holocaust. Eventyrlignende bilder av tyske slott står i grell kontrast til ødeleggelsene som Hitlers galskap påførte Tyskland og andre nasjoner over hele Europa.

Forbindelsen mellom Hitlers skjønnmalte bilder og hans senere besettelse av arisk renhet er enda mer problematisk. Hitler tilbrakte mye av ungdomstiden med å forsøke å bli en berømt kunstner. Selv om han ble avvist to ganger ved kunstakademiet i Wien, så han ikke desto mindre på seg selv som et kunstnerisk geni, ifølge kunsthistorikeren Birgit Schwarz.

— Hans forkjærlighet for kunsten førte direkte inn i ondskapens hjerte, sa hun til nyhetsmagasinet Der Spiegel i 2009. – Hitlers fanatiske dyrkelse av sitt eget selvbilde, som et geni, bidro til hans demagogiske kraft, og dermed hans suksess. Kunst var en del av livet hans til siste stund. I det private testamentet han etterlot seg, omtalte han sine samlinger.

Det var den samme mannen som utstedte det såkalte Nero-dekretet, som beordret ødeleggelsen av hans eget land så det ikke skulle falle i de alliertes hender. Samtidig iverksatte han tiltak for å bringe kunstskatter i sikkerhet.

Solgte mislykkede bilder

Uansett hva det er samlere ser i Hitlers kunst, så kjøper de den opp med stadig økende begjær – og til høyere priser. Ofte skjer det takket være Weidler. I fjor solgte auksjonshuset en av hans akvareller av rådhuset i München for nesten 1,2 millioner kroner. Weidler forsvarte salget med at det dreide seg om historiske dokumenter, ifølge den britiske avisen Guardian. I 2009 solgte et britisk auksjonshus 15 mislykkede Hitler-bilder for over 1,2 millioner kroner.

Trass i de lange skygger Hitlers forbrytelser kaster over Tyskland, er det lov å selge bildene hans, så lenge de ikke inneholder noen nazisymboler. Men salget er ikke desto mindre «høyst omstridt, fordi 80 prosent av inntektene går til private handlere fremfor en god sak» ifølge nyhetsbyrået DPA. På toppen av den lokale debatten om auksjonen kommer beslutningen om å begynne å trykke opp igjen Hitlers antisemittiske manifest Mein Kampf.

Dette bildet fra München malte Hitler rundt 1914.

Nekter å betale— Jeg er sterkt imot at Mein Kampf utgis på ny, selv med fotnoter. Kan du forklare djevelen? Kan du forklare en person som Hitler? Det sier Levi Salomon, som er talsmann for jødisk forum for demokrati og mot antisemittisme i Berlin til Washington Post. – Denne boken er hinsides all menneskelig logikk, legger han til.

Noe som igjen reiser spørsmålet: Kan det komme noe godt ut av å selge Hitlers malerier? Ikke mange i Tyskland ønsker å bli sett som profitører på Hitlers arbeider, skriver Guardian. Det bayerske statsarkivet, som eier noen av bildene, betaler av prinsipp ikke for hans verker, men tar imot dem som gaver for å få dem ut av sirkulasjon.

Medarbeideren fra den britiske avisen The Guardian skjulte ikke sin forakt under auksjonen forrige helg. Han kalte Hitlers versjon av det berømte slottet Neuschwanstein for et naivt kakeboksmotiv.

Mange forfalskninger

Det antas at Hitler etterlot seg så mange som 700 kunstneriske arbeider da han begikk selvmord i bunkeren i Berlin 30. april 1945. Men det finnes også mange forfalskninger, ifølge kunsthistorikeren Schwarz. Siden Hitler ikke hadde noen egen stil, men bare kopierte andre, er det vanskelig å være sikker på hva som egentlig ble malt av ham, sier hun til avisen Die Welt.

Uansett om Hitler-bildene har noen kunstnerisk verdi, hadde Weidler ingen problemer med å selge dem på auksjonen. Investorer fra Kina, Frankrike, Brasil, Tyskland og De forente arabiske emirater bød på bildene. Weidler sier at eventuelle klager bør rettes til kjøperne, ikke auksjonshuset, som opplyser at 20 prosent av fortjenesten går til veldedighet.

Vil ikke ha pengene

Men tidligere erfaring viser at det heller ikke er lett å få noen til å ta imot donasjoner som knyttes til Hitlers verker. I fjor kunngjorde Weidler at de ville gi bort en del av kommisjonen fra salget av andre Hitler-bilder til Altstadtfreunde Nürnberg, en gruppe som arbeider for bevaring av gamlebyen i Nürnberg. Men formannen Karl-Heinz Enderle uttrykte med en gang at han var overrasket over tilbudet, og forsikret lokal presse om at han ikke hadde til hensikt å takke ja.

Norsk enerett: Aftenposten