Norge

Venstre vil ha hastemøte om flyktninger

Venstre ber statsministeren ta initiativ til et ekstraordinært stortingsmøte om økt innsats for flyktninger fra Syria. Krf og SV støtter initiativet.

Venstre-leder Trine Skei Grande mener det haster for Stortinget å diskutere flyktningekrisen og ikke kan «la seg sinke av at Stortinget formelt åpner først om en måneds tid». Schrøder, Tor Erik

 • Ntb

Det er Venstre-leder Trine Skei Grande som ber om dette i et brev til statsminister Erna Solberg (H).

«Vi ber statsministeren om nødvendig ta initiativ til et ekstraordinært stortingsmøte for å få gjort formelle vedtak om økt innsats og omprioriteringer/overskridelser på statsbudsjettet for 2015. Dette haster og kan etter Venstres syn ikke la seg sinke av at Stortinget formelt åpner først om en måneds tid», skriver Skei Grande.

Flere kommuner åpner dørene:

Les også

Kommuner sier ja til ekstra Syria-flyktninger

«Flyktningesituasjonen i Syria, Middelhavet og deler av Europa opprører oss. Ikke siden andre verdenskrig har det vært så mange mennesker på flukt i vår del av verden. Norge har et ansvar for å bidra. Vi har et ansvar for å hjelpe til. Både her hjemme, i andre land i Europa og i nærområdene. Vi ser heldigvis et sterkt folkelig engasjement i Norge for å bidra. Dette engasjementet bør også bli forsterket med et felles løft fra det politiske Norge», fortsetter Venstre-lederen.

Både SV og Krf støtter Venstres krav om et hastemøte.

– Det er helt nødvendig med økt hjelpeinnsats ute, både i nærområdene, langs fluktrutene og for kapasitet i mottaksapparatet her i Norge. Det er akutt og må gjøres, sier SVs Karin Andersen til NTB.

KrF-leder Knut Arild Hareide mener det er viktig å ha en koordinering med EU og de andre europeiske landene om hva vi felles kan gjøre.

– Det er viktig at vi stiller opp, slik at ikke bare yttergrensene tar belastningen, sier Hareide.

 • Her kan du lese fire årsaker til at Europa opplever en kraftig økning i antall migranter og flyktninger nå.

Økes neste år

Regjeringen kunngjorde søndag at nødhjelpsbudsjettet økes med 1 milliard kroner neste år. Pengene skal i hovedsak gå til Syrias nærområder.

– Vi legger 1 milliard på toppen av det vi bruker på humanitære formål i år. Det blir historiens største humanitære budsjett, men så ser vi også den verste flyktningkatastrofen siden annen verdenskrig, sa utenriksminister Børge Brende (H) tilNRK.

Venstre-lederen støtter dette, men mener det allerede i år må bevilges mer penger.

– Som avtalepartner for statsbudsjettet for inneværende periode, gir jeg på vegne av Venstre statsministeren og regjeringen vide fullmakter til å overskride det vedtatte budsjettet for å avhjelpe i denne situasjonen, sier Trine Skei Grande.

Blant annet tar hun til orde for økt innsats i nærområdet, samt at Norge skal være med på en «felles europeisk dugnad».

Vil behandle søknader i Norge

Skei Grande mener dessuten at asylsøknader fra personer som kommer til Helles og Italia, skal behandles i Norge, etter avtale med disse landene.

Hun vil også fremskynde mottaket av flyktningene Norge har forpliktet seg til å ta imot i 2016 og 2017 og om nødvendig utvide totalantallet fra dagens 8.000.

Venstre-lederen ber om økte midler til det norske mottaksapparatet, et nytt norsk skip til Middelhavet, vridning av EØS-midler og bistandsmidler til Europas sørkyst og oppretting av flyktningesentre i Nord-Afrika i samarbeid med de aktuelle landene.

– Avtalen som ble inngått på Stortinget om flyktninger fra Syria, er etter Venstres syn en bunnplanke og ikke en avtale om hva Norge maksimalt kan gjøre. Norges innsats må suppleres med ytterligere tiltak og økte bevilgninger, sier Trine Skei Grande.

 1. Les også

  Carl I. Hagen: Giverglede er forsøk på reklame

 2. Les også

  Strøm av nordmenn til Lesbos for å hjelpe

 3. Les også

  Stordalens roses av humanitære organisasjoner, men møter kritikk i sosiale medier

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Derfor lever Solberg-regjeringen farlig

 2. POLITIKK

  Skei Grande: Ikke aktuelt med omkamp med Frp om flyktninger

 3. POLITIKK

  Endelig skal vi drive valgkamp, sier Skei Grande

 4. NORGE

  Venstre raser mot manglende klimatiltak

 5. POLITIKK

  Setningen som reddet budsjettet i fjor, ble Solbergs snubletråd i år

 6. POLITIKK

  Siv Jensen stiller krav for å fortsette i regjering: – Vi vil ikke dette lenger. Nå er det opp til Erna Solberg og Høyre.