Norge

Fant grisekjøtt i halal-pølse, vossakorv og biffgrill

Fana kjøtt laget i høst Vossakorv med rester av svinekjøtt. Nå forsikrer slakteriet at pølsene inneholder kun storfekjøtt, spekekjøtt av får, fårefett, vann, potetmel, tapioka, melkeprotein, fargestab og middel E250.
 • Thomas Olsen
  Journalist
 • Vi mistenker matkriminalitet bak noen av funnene, uttaler Mattilsynet.

Norsk kjøttbransje har svin på skogen, igjen. Nå viser resultatene fra en omfattende kontroll av norske kjøttprodukter at det fortsatt dukker opp grisekjøtt der det skal være noe helt annet.

I ferdiglagde pelmeni — en russisk delikatesserett, som skal inneholde lam- og storfekjøtt - avdekket DNA-prøver mellom 30 og 60 prosent svinekjøtt.

Men også i erkenorske fårepølser fant Mattilsynet svin. I «Middagspølse av vossakorvtype» fra Fana kjøtt ble det påvist 5 - 30 prosent svin.

- Selger billigkjøtt dyrt

Seksjonssjef og ansvarlig for animalsk mat hos Mattilsynet, Randi Edvardsen, er skuffet over at kjøttfarsen i norsk matbransje fortsetter.

— Alle forbrukerne har et krav på å få det de tror de kjøper. Mat skal ikke utgi seg for å være noe det ikke er. Det å bevisst bruke en billig råvare for så å selge det som en dyr råvare er svært alvorlig. Dette er skuffende resultater, sier seksjonssjef i Mattilsynet, Randi Edvardsen, til Aftenposten. Mattilsynet har tatt prøver av 53 ulike kjøttprodukter der svinekjøtt ikke var oppgitt som kjøttråvare. Det ble gjort funn i fem av prøvene. Blant annet et produkt som markedsføres som Halal-slaktet oksekjøtt.

— I tre saker er nivåene så lave atdet er usannsynlig at det dreier om bevisst innblanding, Men med 5–30 prosent og 30 –60 prosent svin tror vi noen har blandet kjøttet i ingrediensene med vilje,sier Edvardsen, som understreker at de ikke vet om feilen ligger hos produsenten eller råvareleverandør.

Prøvene ble samlet inn høsten 2014, men den endelige kontrollrapporten ble offentliggjort torsdag. Virksomhetene bak produktene der det ble gjort funn, følges nå opp av Mattilsynet.


Her er svine-funnene:

 • Okse Wiener Halal fra Smedstuen gård AS, påvist 1-5 prosent svinekjøtt
 • Middagspøle av vossakorvtype fra Fana kjøtt, påvist 5-30 prosent svinekjøtt
 • Kjøttdeig fra Fana kjøtt, påvist 1-5 prosent svinekjøtt
 • Bønes Biffgrill fra Bønes gårdsmat, påvist 1-5 prosent svinekjøtt
 • Russisk Pelmeni fra Russiske delikatesser, påvist 30-60 prosent svinekjøtt

— Uakseptabelt med halal-svineri

— Vi er skuffet over at vi fremdeles finner udeklarert innblanding med svinekjøtt. Vi synes også det er uakseptabelt at bedrifter som ønsker å produsere mat merket som «halal» ikke har tilstrekkelige gode rutiner til å gjøre det, sier Edvardsen i Mattilsynet.

Juks også i 2013

Kjøttkontrollen kommer knappe to år etter at Mattilsynet avdekket at bifftopping, halalkjøtt og kebab inneholdt svinekjøtt. Matprodukter som skulle være rene storfe-produkter, inneholdt opp til 60 prosent svinekjøtt, mens kebaben inneholdt ikke bare kjøtt fra sau og ku, men også opp mot fem prosent grisekjøtt.

Mattilsynet har tatt i brukt Kripos-metoder for å komme til bunns i norsk kjøttbransje. Her er første runde med DNA-prøvetaking i 2013. I oktober i fjor ble det igjen tatt ut prøver hos både produsenter, forretninger og gatekjøkken.

— Dette er regelrett juks, raste Edvartsen den gang. Mattilsynet anmeldte to av kjøttprodusentene. som selv hevdet at årsaken var menneskelig svikt.

Griser, ikke hestekjøtt

Mattilsynet tok i 2013 DNA-prøver av norske kjøttprodukter i etterkant av den europeiske hestkjøttskandalen, der man fant utstrakt bruk av hestekjøtt i flere ferdigretter som skulle inneholde storfekjøtt.

Det ble ikke avdekket omfattende juks med hestekjøtt i Norge, som lenger sør i Europa.

Men her er svinekjøtt langt billigere enn storfekjøtt og lammekjøtt, og det kan derfor være mye å tjene på å jukse, mener Mattilsynet.

- Menneskelig svikt

Kommunikasjonssjef Svein-Erik Eide i Kjøtt- og fjærfebransjens Landsforbund tror ikke dette er snakk om økonomisk motivert matkrim.

- Sannsynligvis dreier dette seg om menneskelig svikt, eller at interne rutiner enten er for dårlige, eller ikke er fulgt. Vi tror ikke noen gjør dette bevist, da de er avhengige av et godt omdømme for å få solgt produktene sine. Risikoen er for stor, og den økonomiske gevinsten for liten.

- Kan 5-30 prosent svin være kun rester?

-  Ja, dette antar vi er spor og rester fra forrige produksjon. For å unngå dette produserer kjøttbedrifter derfor ofte svinefrie produkter tidlig på dagen, og fortsetter så med produkter som inneholder svin utover dagen, forklarer Eide.

- Får pengene tilbake

Østeuropeiske delikatesser, som selger matvarer til andre grossister og butikker, har på sine nettsider varslet om "feilen" på de russiske deliakatessene:

"Det er funnet feil i produktet Pelmeni m/storfekjøtt og lam av merket «Russiske Pelmeni» med best førdato 27.07.15 da dette partiet inneholder svinekjøtt. Alle som har kjøpt produktet kan returnere dette til forhandler hvor det er kjøpt, og få tilbake pengene. ", skriver de på sin nettside.

Skal ha stoppet forurenset mat

Fem av 53 prøver var positive på spor av svinekjøtt.

Kjøttkontrollen ble gjennomført i Trondheim, Stavanger, Bergen, Drammen og Oslo og i Nordland.Fana kjøtt hadde to av produktene der Mattilsynet gjorde svinefunn. Hos det lille vestlandsslakteriet får Aftenposten opplyst at kvalitetssjefen er den eneste som kan uttale seg, og han er bortreist for dagen. Men vi får opplyst at partiene med de aktuelle produktene er stoppet, og at det ikke lenger skal være «svineri» i vossakorven og storfekjøttdeigen deres.

— Hadde ikke råd til å bli tatt i juks

Les mer om

 1. Næringsmiddelindustrien
 2. Matsikkerhet