Norge

Arfan Bhatti har forlatt landet

Islamisten Arfan Bhatti har reist til Hellas, bekrefter hans advokat John Christian Elden.

Arfan Bhatti er Norges mest kjente islamist. Foto: Solum, Stian Lysberg

  • Thomas Olsen

-Han er i Hellas på ferie, opplyser Elden til Aftenposten.

Bhatti venter nå på dom i en familievoldssak som er blitt behandlet i Oslo tingrett. Saken gjelder angivelig familievold i 2012.

Oppga ferieplaner

Saken er ferdigbehandlet. Dom i saken er ventet førstkommende fredag.

— Vil Bhatti være tilbake da?

— Det er planen, sier Elden til Aftenposten.

- Så du ble orientert om reisen?

— Han sa rett etter at vi hadde vært i retten at nå skulle han ha tre dagers ferie, sier John Christian Elden.

Politiet fryktet flukt

Bhatti reiste til Pakistan i slutten av 2012 og ble meldt savnet av familien i januar 2013. Høsten etter ble han pågrepet og fengslet i Pakistan, men ble satt fri igjen i august i fjor.

38-åringen ble pågrepet da han kom til Norge tidligere i år og fremstilt for varetektsfengsling torsdag 15. januar. Politiet var da redd Bhatti skulle flykte og unndra seg straffeforfølgelse, men fikk ikke medhold i Oslo tingrett.

Tok vanlig rutefly

Politiet ba om oppsettende virkning, slik at den profilerte islamisten måtte sitte fengslet mens Borgarting lagmannsrett behandlet anken. Der ble konklusjonen den samme som i tingretten, og Bhatti ble løslatt.

Han har dermed norsk pass og ingen reiserestriksjoner.

— Han tok helt vanlig rutefly som alle andre frie norske statsborgere også kan bruke, opplyser Elden.

Gikk for lukkede dører

Advokat John Christian Elden i Oslo tingrett forrige mandag, der Arfan Q. Bhatti sto tiltalt for mishandling i et familieforhold. Saken gikk for lukkede dører. Foto: Audun Braastad/Scanpix

Forrige mandag startet straffesaken mot Bhatti. Tiltalen omfattet voldsbruk mot de to eldste barna, samt at han gjorde aktiv motstand under pågripelsen i april 2012.Bhatti erklærte seg ikke skyldig da rettssaken mot ham startet mandag 16. mars. Bhattis forsvarer John Christian Elden ba om at saken skulle gå for lukkede dører under bevisførselen og tiltaltes forklaring, og han fikk medhold i dette av dommeren.

Barbert og vestlig kledd

Mannen som sto tiltalt hadde da en helt annen fremtoning enn slik vi har sett Bhatti de siste gangene offentlig. Borte var det lange skjegget og de religiøse plaggene. 38-åringen stilte i blå hettegenser, jeans, glatt tilbakestrøket hår og cap.

Strafferammen for familievold er fire års fengsel, men aktor i saken, politiadvokat Terje Michelsen, ga til NTB uttrykk for at han ikke tror det blir snakk om så streng straff.

  1. Les også

    Hvem er Arfan Bhatti?

  2. Les også

    Al-Qaida-kontakt fikk Arfan Bhatti løslatt

  3. Les også

    Bhatti tiltalt for å ha slått barna under Koran-lesing