Støre: Øker sikkerheten på norsk sokkel – får utenlandsk hjelp

Regjeringen har takket ja til tilstedeværelse fra Frankrike, Tyskland og Storbritannia i norsk sektor.

Regjeringen øker beredskapen på norsk sokkel. Det skjer etter store lekkasjer fra gassrørledningene Nord Stream 1 og Nord Stream 2 i Østersjøen.

– Vi er i dialog med våre allierte for å øke tilstedeværelsen i norsk sektor. Vi har takket ja til bidrag fra Frankrike, Tyskland og Storbritannia, sier Støre.

– De har alminnelig tilstedeværelse på skip i Nordsjøen. Vi har også nær kontakt med dem politisk, sier Støre til Aftenposten.

Støre besøker lørdag selv Sleipner-plattformen utenfor Stavanger.

Styrket i sjø og luft

Flere vestlige ledere hevder Russland står bak sabotasjen på ledningene.

– Forsvaret vil være mer synlig til stede rundt olje- og gassinstallasjoner. Vi har omdirigert to fartøyer fra Kystvakten som nå patruljerer olje- og gassfelt. Vi har også et maritimt overvåkingsfly i samme område, sier Støre.

– Vi har 9000 kilometer gassrørledning. Forsøker dere å undersøke om det er sprengladninger festet til disse?

– 9000 kilometer er avstanden Oslo-Bangkok. De som har ansvar for å følge med på sikkerheten, er oppmerksom på saken, sier Støre.

– Er den nye ledningen Baltic Pipe til Polen som ble åpnet samme dag som lekkasjen, mer aktuell enn andre?

– Vi må legge til grunn at slike rør får gjøre jobben sin. De er etablert i tråd med regler og prosedyrer. Vi må ta godt vare på dem.

– I strid med folkeretten

Fredag kunngjorde Russlands president Vladimir Putin annektering av de fire russisk-okkuperte regionene Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja. Det ses på som en alvorlig eskalering av krigen i Ukraina. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj svarer med å levere en hastesøknad om medlemskap i Nato.

– Annekteringene av de fire regionene er uten legitimitet, fastslår Støre.

– Russland har gjennomført folkeavstemninger gjennom militær okkupasjon. Det er i strid med folkeretten. Norge fordømmer innlemming av regionene på det sterkeste, legger han til.

Putins tale fredag har vakt sterke reaksjoner.

– Talen handler om opptrapping av konflikten. Det er veldig alvorlig. Vi må følge mer med, sier Støre.